Tésztakosárkák Borbás Marcsival
Borbás Marcsi ismét megmutatta, hogy számos finom, csak már kissé unalmasnak gondolt ételből némi találékonysággal és egy-két érdekesebb hozzávalóval milyen remek fogás válhat.
Az őszi rakott tészta tetszetősebb és egészségesebb változatát egyszemélyes adagokban készítve ajánlja Marcsi. Ebben a variációban kevesebb tészta van, viszont azt maga gyúrja, és több a zöldség, ettől pedig korszerűbb az étel. A mozzarella golyók tartalmasabbá teszik, de mivel a tejfölt és a besamelmártást elhagyja, mégis viszonylag kalóriaszegény fogást tálalhat. Az eredeti változatban ez az étel egy nagy tepsiben készült. Sokféle, elősütött zöldséget és kifőzött kagyló- vagy kockatésztát rétegeztek egymásra. Általában tejföllel vagy besamelmártással öntötték nyakon, és addig sütötték, amíg a tetején ropogósra pirult a tészta. Azon melegében nagy kockákat vágtak belőle, úgy tálalták.
HOZZÁVALÓK 4 személyre:
3 tojás
25-30 dkg sima búzaliszt
fél kk. só
5 dkg vaj
4 piros húsú paprika
2 padlizsán
40 dkg koktélparadicsom
1 cukkini
csokor bazsalikom
20 dkg mini mozzarella
2-3 ek. olívaolaj
A lisztből a tojásokkal és a sóval kemény tésztát gyúr, kinyújtja, és a sütőformákat a fotó szerint körbevágja. Sütőpapírból csíkokat vág, majd az alaposan kivajazott formákba fekteti keresztben, így könnyebb lesz kiemelni a kész kosárkát. A tésztalapot elegyengeti az edénykében. A padlizsánt forró sütőben 20-25 perc alatt héjában megsüti, meghámozza. A cukkinit felkarikázza, és több részletben, kevés olajon megpirítja. A paradicsomokat kettévágja. A tésztával bélelt formákba alulra egy réteg paradicsomot, erre sült padlizsánt, aztán cukkini karikákat, mozzarella golyókat sorol, bazsalikomleveleket is tesz közéjük. A leeső tésztadarabok következnek, majd a többi zöldségből újabb rétegek, legfelülre paradicsom kerül. Ha már megtöltötte a sütőformákat, összecsippentgeti a tésztaszéleket. Az így előkészített tésztakosárkákat 200C-osra előmelegített sütőbe teszi, akkor 170C-osra csökkenti a hőmérsékletet, és 35-40 perc alatt készre süti. Még finomabb és szebb ez a fogás, ha piros húsú, édes sültpaprika-mártással kínálja. A megsütött paprikák héját lehúzza, csumáját és magjait kiszedi, húsát kevés olívaolajjal és ízlés szerint sóval, borssal simára keveri. Ezt a mártást kanalazza tálaláskor a tésztakosárkák mellé.
fotó:cookta