Télen a szervezetünk szinte éhezik a vitaminokra, ezért a tápanyagdús savanyú káposzta és a belőle készült ételek ideális vitaminforrások. Legjobb nyersen fogyasztíni, de főtt ételként is változatosan elkészíthető.
Aki kedveli, annak bármely évszakban könnyen, olcsón elérhető ez az egészséges tápanyag. A savanyú káposzta gazdag C-vitaminban és rostban, fokozza az ellenálló képességünket, folsavtartalma pedig segít a vérképzésben, erősíti a csontokat és a fogakat. Nemcsak a vitaminraktárainkat tölti fel, de segíti szervezetünket a méregtelenítésben, ezáltal eltünteti az esetleges bőrhibákat, kiütéseket is. Ezenkívül hatásosan szabályozza a vércukorszintet, és csökkenti a koleszterinszintet.
Összegyűjtöttünk néhány hasznos tudnivalót a savanyú káposztáról:
Sokan úgy gondolják, a savanyú káposztából főzött ételek nem elég korszerűek. Pedig ha kevesebb zsiradékkal és pulykahússal főzzük, teljesen megfelelnek a mai modern elvárásoknak is. Álljon itt ötletadónak néhány hagyományos, savanyú káposztából készült étel, mely ugyanúgy elkészíthető reform változatban is.
Korhelyleves: a savanyú káposzta alaphoz füstölt kolbász vagy csülök társul
Korhelyhalászlé: a fentiekhez hasonlóan, csak halhússal készül
Toroskáposzta: többféle, kicsit zsírosabb disznóhúst adnak a káposztához
Töltött káposzta: savanyított levelekbe göngyölt húsos töltelék és aprókáposzta, füstölt hússal és szalonnával összefőzve
Rakott káposzta: megpárolt darált húst, főtt rizst és a káposztát rétegeznek egymásra, tejföllel meglocsolva sütik
Brassói rakott káposzta: az előzőhöz hasonló összetevőkből áll, csak paradicsomlével ízesítik
Székelykáposzta: kész pörkölt is lehet az alapja, amit szálas káposztával összefőznek
Kapros káposztafőzelék: kolozsvári szalonnával és tejfölös habarással gazdagítják
Vecsési babos káposzta: tarka szemes babbal, füstölt hússal főzik
Egy egészséges, nem hagyományos recepttel szeretnénk kedvet csinálni azoknak, akik nyitottak az új ízekre. A savanyú káposztát almával társítottuk és sajtmártással locsoltuk meg.
Hozzávalók 6 személyre:
1 kg savanyú káposzta
3 alma
1 kk. köménymag
1 kk. vegamix
3 babérlevél
15 dkg barnarizs
1 ek. olaj
1 kis fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
A sajtmártáshoz:
5 dkg vaj
5 dkg fehér tönkölyliszt
6-7 dl tej
5 dkg friss sajt
5 dkg reszelt parmezán
őrölt szerecsendió, só, fehérbors
A tetejére: almaszeletek és tökmag
A káposztát megkóstoljuk, ha nagyon savanyú, kissé kiáztatjuk, lecsepegtetjük. Nagyobb lábosba tesszük, ráterítjük a vékonyan felszelelt almát, rászórjuk a köménymagot, a vegamixet és a babérleveleket, annyi vizet öntünk rá, hogy éppen csak ellepje, és kis lángon puhára főzzük-pároljuk. Az apróra vágott hagymát és a szétzúzott fokhagymát az olajon megfonnyasztjuk, a megmosott rizst beleszórjuk, kevergetve megpirítjuk, felöntjük kétszeres mennyiségű vízzel, kicsit megsózzuk, és megfőzzük. A sajtmártáshoz serpenyőben a vajon megfuttatjuk a lisztet, felöntjük a tejjel, simára keverjük, felforraljuk, sózzuk, fűszerezzük, hozzáadjuk a sajtokat. Kivajazott cserépedény vagy tűzállótál aljába terítjük a káposzta felét, rákanalazzuk a rizst, betakarjuk a többi káposztával, és meglocsoljuk a sajtmártással. A tetejét kirakjuk az almaszeletekkel és a tökmaggal, végül megszórhatjuk még egy marék reszelt sajttal. Előmelegített sütőben, 180 fokon fél óra alatt megsütjük.