Bolgár uborkaleves, a tarator
Sokféle zöldségből is lehet hűsítő nyári levest tálalni. A Csepel-szigeten a bolgár nemzetiségű, egykor primőrzöldségek termesztéséről híres kertész családokban nemzedékről nemzedékre hagyományozódik egyik kedves nyári ételük, az uborkaleves, vagyis a tarator.
Borbás Marcsi szerint a taratort az uborka mellett a joghurt savanykás íze, a kapor aromája és a fokhagyma jellemzi. Egyébként kánikulában figyelemre méltó a fokhagyma fertőtlenítő hatása is. Néha elhagyja a húslevest a receptből, egyszerűen vízzel pótolja. Akkor kicsit több sót és borsot ad hozzá, de egyébként úgy is finom. Tálaláskor a rászórt ropogós, pirított dió és az olívaolaj-cseppek teszik teljessé a tarator kellemesen savanykás, frissítő hatását.
Az idei dió még a fán van, a tavalyi pedig már nem igazán friss, még akkor sem, ha eddig a héjában tartottuk. Egyszerű ezen segíteni, pár percig serpenyőben pirítja, így még a vékony héja is lepereg róla. Durvára törve szórja a tányérokba szedett levesre.
Hozzávalók 4 személyre:
A leveshez:
2-3 nagyobb fürtös uborka
3-4 gerezd fokhagyma
nagy csokor kapor
4 dl natúr joghurt
4 dl húsleves
só
bors
5 dkg dió
2 ek. olívaolaj
Napraforgó kalácshoz:
50 dkg liszt
2,5 dkg élesztő
2 dl tej
1 kk. cukor
só
10 dkg vaj
1 tojás a kenéshez
Így készül a tarator:
Marcsi először meghámozza és apróra felkockázza az uborkát. Nagyon pici darabokra aprítja a fokhagymagerezdeket is. A megmosott, lecsepegtetett kaprot is finomra vágja. Tálba önti a joghurtot, hozzáadja a hideg, zsírtalanított húslevest, ízlés szerint sózza, borsozza, beleszórja és elkeveri a kaprot. Végül jöhet a fokhagyma és az uborka. Lefedi a tálat és hűtőbe teszi, hogy az ízek összeérjenek. Illatosra pirítja a diót, és egy fóliazacskóban durvára töri.
Napraforgó kalács
A tészta alapanyagaiból kelt tésztát dagaszt, alaposan kidolgozza. Fél óra alatt duplájára keleszti. Átgyúrja a tésztát, nyolc kis cipót formáz belőle. Egyenként kinyújtja, megkeni a felolvasztott vajjal, és feltekeri mindegyiket. A tésztatekercseket háromszögekre vágja. Kivajazza a sütőformát és belerakosgatja a tésztadarabokat, egy rétegben. Kissé felveri a tojást, és bekeni vele a napraforgó kalácsot. Tizenöt perc alatt megsül 200C-os, előmelegített sütőben. Az aranybarnára sült kalács tényleg pont úgy néz ki, mint a napraforgó közepe.
Marcsi a napraforgó kalácsot gyakran édesen süti. A tésztájába akkor sem tesz cukrot, de a felolvasztott vajban elkever 15 dkg porcukrot, és azzal keni meg a tésztalapokat, mielőtt feltekeri. Még finomabb, ha kevés darált diót vagy mákot is szór rá. Sőt, még látványosabb lesz, ha vegyesen, felét dióval, másik felét mákkal díszíti.
fotó:cookta