Fizess elő
a magazinra!
Mobil menu
OTTHON DEKOR DIY CSALÁD ÚJRAHASZNOSÍTÁS EGÉSZSÉG GASZTRO AMIGURUMI INSPIRÁCIÓ ALKOTÓINK

Gombóta, vagyis reszelt tészta recept: retró ételkülönlegesség Hajdú-Bihar vármegyéből

Ez a különleges, magyar retró étel, a gombóta már kissé feledésbe merült, pedig könnyű elkészíteni és nagyon finom, laktató. Mutatjuk a receptet hozzá!

A gombóta egy ízletes, régi magyar étel, ami Hajdú-Bihar vármegyéből származik, ott sokan a mai napig gyakran készítik. Bár létezik hozzá alaprecept, amit lentebb meg is találsz, mindenki könnyedén a saját ízlésére szabhatja, változtathat az arányokon. Ha még sosem kóstoltad korábban, mindenképpen próbáld ki!

Gombóta recept

Hozzávalók:

  • 1 csipet só
  • 1 db tojás
  • 400 g burgonya
  • 1. ek. finomliszt
  • 200 g füstölt szalonna
  • só ízlés szerint
  • bors ízlés szerint
  • ételízesítő ízlés szerint
  • vöröshagyma ízlés szerint
  • esetleg petrezselyem

Elkészítés:

  1. Keverd össze a tojást egy csipet sóval és annyi liszttel, amennyivel kemény tésztává lehet gyúrni a masszát. Ezután egy reszelő nagyobb lyukán reszeld le a tésztát egy tiszta konyharuhára. Pihentesd kb. 30 percet.
  2. Amíg a tészta pihen, pucold meg és kockázd fel a krumplit, sós vízben tedd fel főni. Amíg fő, kockázd fel a szalonnát, süsd jó ropogósra. Szedd ki a zsírjából és hagyd hűlni. Ha szeretnél bele hagymát, pirítsd meg valamennyit a szalonna zsírján.
  3. Ha a krumpli megpuhult, szórd bele a reszelt tésztát és főzd készre. Friss tésztával ez maximum 5 perc.
  4. Amikor minden megpuhult, jöhetnek a fűszerek. Ízlés szerint tehetsz bele sót, borsot, de petrezselymet, ételízesítőt vagy paprikát is.
  5. Végül szedd tányérokba, tedd a tetejére a szalonnát, öntsd rá a zsírját, vagy a zsírjában pirult hagymát.

Forrás: Retró sütik és ételek Facebook

2024. augusztus 27. 12:30



hirdetés
hirdetés


Legnépszerűbb témák







EZT IS Ajánljuk












OTTHON DEKOR
NAPPALI KONYHA KERT GYEREKSZOBA
DIY
ÉKSZEREK KIEGÉSZÍTŐK RUHÁK BEAUTY
CSALÁD
GYEREKEKKEL GYEREKEKNEK
ÚJRAHASZNOSÍTÁS
ELŐTTE-UTÁNA MENTSD MEG A FÖLDET!
EGÉSZSÉG GASZTRO
LEVESEK, ELŐÉTELEK FŐÉTELEK DESSZERTEK MENTES RECEPTEK
AMIGURUMI
ÖTLETEK TI KÜLDTÉTEK
INSPIRÁCIÓ
TAVASZ NYÁR ŐSZ TÉL TI KÜLDTÉTEK ÚJDONSÁGOK Sztárokkal alkottunk
ALKOTÓINK
Berky Alexandra Kubinyi Szilvia Kurdi Gabi Szebeni Gál Vera Vesztl Fanni Farkasvölgyi Orsi Rácz Anikó Sebestyén Éva Csorba Anita
WEBSHOP