Jobb emésztés
A fermentált élelmiszerekben lévő cukor és keményítő egy része lebomlik, így könnyebben emészthetővé válik, amely csökkenti a puffadást, a gázképződést és a gyomorégést.
Erős immunitás
Döbbenetes, de immunrendszerünk 70-80 százaléka a tápcsatornában található. A fermentált élelmiszerek fogyasztása támogatja a természetes védelmi vonalként szerepet játszó bélnyálkahártyát, amely robusztusabbá teszi az immunrendszert. A savanyú káposztához használt káposzta glükozinolátokat tartalmaz, amelyekről laboratóriumi tanulmányok kimutatták, hogy rákellenes aktivitással rendelkeznek. Ezek a vegyületek főzéssel és pasztőrözéssel megsemmisülnek, a fermentálás során viszont megmaradnak.
Alacsonyabb cukorbevitel
A fermentálás csökkenti az ételben található cukor mennyiségét, mivel a benne lévő baktériumok azt maguk is tápláléknak tekintik. Gyakorlatilag megeszik helyetted a cukrot!
Értékes tápanyagok
A fermentálásnak köszönhetően jobban elérhetővé válnak a vitaminok és az ásványi anyagok. Különösen igaz ez a B-vitaminok és a K-vitamin esetén, amelyek képződését a fermentáció nagymértékben támogatja.
Hangulatjavító hatás
Tanulmányok igazolták, hogy a bélrendszer és az agy között kapcsolat van. Beleinket neuronok hálózata szövi át, amely befolyásolja érzelmeinket és érzéseinket. A szerotonin – a „boldogsághormonként” is emlegetett neurotranszmitter – túlnyomórészt a bélben termelődik, és mivel a kutatások szerint a probiotikus hatású baktériumok hozzájárulnak a bél egészségéhez, egyúttal a kedvünket is rózsásabbá tehetik.
Viszlát, mérgek!
Fermentálás révén megszabadulhatunk néhány olyan természetesen előforduló vegyülettől, amely akadályozza a tápanyagok felszívódását. Például a hüvelyesekben és magvakban található fitinsavtól, amely megköti a vasat és a cinket, így megfoszt bennünket ezektől az értékes nyomelemektől.
A cikk még nem ért véget. A folytatáshoz lapozz!
következő oldal »
OTTHON DEKOR NAPPALI KONYHA KERT GYEREKSZOBA DIY ÉKSZEREK KIEGÉSZÍTŐK RUHÁK BEAUTY CSALÁD GYEREKEKKEL GYEREKEKNEK ÚJRAHASZNOSÍTÁS ELŐTTE-UTÁNA MENTSD MEG A FÖLDET! EGÉSZSÉG GASZTRO LEVESEK, ELŐÉTELEK FŐÉTELEK DESSZERTEK MENTES RECEPTEK AMIGURUMI ÖTLETEK TI KÜLDTÉTEK INSPIRÁCIÓ TAVASZ NYÁR ŐSZ TÉL TI KÜLDTÉTEK ÚJDONSÁGOK Sztárokkal alkottunk ALKOTÓINK Berky Alexandra Kubinyi Szilvia Kurdi Gabi Szebeni Gál Vera Vesztl Fanni Farkasvölgyi Orsi Rácz Anikó Sebestyén Éva Csorba Anita RSS feliratkozás JÁTÉKSZABÁLYZAT
IMPRESSZUM MÉDIAAJÁNLAT ELŐFIZETÉS KAPCSOLAT ÁSZF
praktika.hu © 2024 – minden jog fenntartva