Ha optimista típus vagy, és 100 évig szeretnél élni, fontos tudnod, hogy bár az öregedés egy természetes, mai tudásunk szerint elkerülhetetlen folyamat, akadnak olyan életmódbeli tényezők, olyan egyéni döntések, amelyek felgyorsíthatják. Ez a ráncok korai megjelenéséhez, krónikus betegségek kialakulásához vezethet, így pedig nehéz elérni az áhított, évszázados kort. Sajnos bizonyos ételek is ilyen „gyorsítók”, méghozzá azért, mert gyulladást keltenek a szervezetben, lebontják a kollagént, növelik az oxidatív stresszt. Ennek eredménye a lógó, laza bőr, a megereszkedő arcvonalak, a finom ráncok és az általános rossz egészségi állapot.
A francia biokémikus, Jessie Inchauspé, akit a közösségi médiában The Glucose Goddess néven ismernek, nemrég egy podcast-ben fedte fel, melyek azok az ételek, amelyek a legnagyobb mértékben gyorsítják az öregedést.
Nem fogsz örülni annak, amit Jessie mondott, a szakember ugyanis elárulta, a legrosszabb, öregedést gyorsító ételek között szerepel a fehér kenyér, a tészta, a gyümölcslé, a fánk és a különféle feldolgozott snack-ek.
„Minél több a glükózcsúcs a szervezetedben, annál gyorsabban öregszel, ez pedig a bőrödön is látszani fog, a szerveid is lassan vele öregszenek” – mondta a biokémikus a podcast-ben, majd hozzátette, a testünket nem érdekli, narancsléből, céklából vagy kólából származik-e a cukor, amit megettünk, számára a cukor csak cukor, ami glükózcsúcsot okoz.
Jessie szerint az olyan ételeket, mint a kenyér, tészta, rizs, zab, csokitorta kerülni kell, mert nincs tápértékük, ráadásul egyfajta függőséget okozhatnak. Ez annak köszönhető, hogy a finomítás során ezek az élelmiszerek elveszítik az olyan értékes részeiket, mint a rostok, vitaminok, ásványi anyagok, így csupán üres kalória marad hátra. Egy ilyen étel elfogyasztása után a vércukor megugrik, majd visszazuhan, ami roppant egészségtelen.
A túl sok glükóz a szervezetben ráadásul nemcsak azért problémás, mert gyorsítja az öregedést, hanem azért is, mert hormonális problémákat, akár 2-es típusú cukorbetegséget is okozhat. Aztán ott van a glikáció is. A glikáció olyan folyamat, amelyben a cukormolekulák fehérjékhez vagy lipidekhez kapcsolódnak a szervezetben, és káros vegyületeket hoznak létre, amelyeket fejlett glikációs végtermékeknek (AGE) neveznek. Ez a folyamat hozzájárulhat az öregedéshez azáltal, hogy károsítja a fehérjék szerkezetét és működését, ami befolyásolja a bőr rugalmasságát.
Jessie a fenti ételek helyett azt javasolja, fogyasszunk inkább tejtermékeket, tofut, fehérje turmixot, halat, tojást, avokádót és sok zöldséget, gyümölcsöt. A szakember hozzátette, ha egészségesek szeretnénk maradni, minden étkezés elején fogyasszunk el némi friss vagy főtt, sült, párolt zöldséget.
2025. február 3. 14:31
OTTHON DEKOR NAPPALI KONYHA KERT GYEREKSZOBA DIY ÉKSZEREK KIEGÉSZÍTŐK RUHÁK BEAUTY CSALÁD GYEREKEKKEL GYEREKEKNEK ÚJRAHASZNOSÍTÁS ELŐTTE-UTÁNA MENTSD MEG A FÖLDET! EGÉSZSÉG GASZTRO LEVESEK, ELŐÉTELEK FŐÉTELEK DESSZERTEK MENTES RECEPTEK AMIGURUMI ÖTLETEK TI KÜLDTÉTEK INSPIRÁCIÓ TAVASZ NYÁR ŐSZ TÉL TI KÜLDTÉTEK ÚJDONSÁGOK Sztárokkal alkottunk ALKOTÓINK Berky Alexandra Kubinyi Szilvia Kurdi Gabi Szebeni Gál Vera Vesztl Fanni Farkasvölgyi Orsi Rácz Anikó Sebestyén Éva Csorba Anita RSS feliratkozás JÁTÉKSZABÁLYZAT
IMPRESSZUM MÉDIAAJÁNLAT ELŐFIZETÉS KAPCSOLAT ÁSZF
praktika.hu © 2025 – minden jog fenntartva