Fizess elő
a magazinra!
Mobil menu
OTTHON DEKOR DIY CSALÁD ÚJRAHASZNOSÍTÁS EGÉSZSÉG GASZTRO AMIGURUMI INSPIRÁCIÓ ALKOTÓINK

Gyógyító fűszernövények: ilyen fantasztikus hatással lehetnek az egészségünkre!

Bár a gyógynövényszakértők már évszázadok óta alkalmazzák őket, a tudomány csak nemrég kezdte elismerni a konyhában nap mint nap használt különféle gyógy- és fűszernövények egészségre gyakorolt jótékony hatásait.

A konyhában nélkülözhetetlen fűszernövények egészségfokozó hatása mindeddig a több évszázados tradicionális használaton alapult. Az új tudományos eredmények azonban hitelt adnak azoknak az állításoknak, melyek szerint a fűszernövények segíthetnek leküzdeni a betegségeket. Egyes vélekedések szerint a mediterrán diétát azért is tartják a világ legegészségesebb táplálkozási módjának, mert az olyan országokban, mint Franciaország, Spanyolország, Görögország és Olaszország nagyon elterjedt a zöldfűszerek használata.

A fűszerek ereje

Rozmaring

A rozmaring illóolaja javítja a memóriát, különösen a hosszú távú és az úgynevezett „prospektív” memóriát, amely segít abban, hogy megtegyünk dolgokat, anélkül, hogy valaki emlékeztetne rá. A rozmaring mozgásszervi fájdalmak ellen is az egyik legnépszerűbb gyógynövény. Reumatikus jellegű ízületi gyulladások, izomfájdalom, izommerevség kezelésére kifejlesztett készítmények fontos összetevője – ezeket a termékeket a fáradt és sajgó testrészekbe ajánlott masszírozni. Izomlazító, fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő hatása helyi keringésfokozó tulajdonságainak köszönhető.

luigi-pozzoli-gahZ43zBwQk-unsplash.jpg

Zsálya

A zsályát, amelyet görcsoldó, antimikrobiális, gyulladásgátló, gombaölő és nyugtató tulajdonságai, valamint hormonegyensúlyt támogató hatásai miatt hagyományosan nagyra értékelnek, a zöldfűszerek királynőjének hívják. A gyógynövényes orvoslással foglalkozó szakemberek szerint hőhullámok, izzadás és egyéb változókori tünetek ellen is kiváló, és napi egy adag friss zsályalevél fogyasztása négy hét alatt 50%­kal csökkentheti a hőhullámok súlyosságát és gyakoriságát.

paulina-s-fPyE0Xl-C2g-unsplash.jpg

Kurkuma

A kurkumagyökér, amely leginkább arról ismert, hogy szép sárga színt kölcsönöz a currynek, erős tudományos érdeklődésre tart számot hatóanyaga, a kurkumin gyulladáscsökkentő és antioxidáns tulajdonsága miatt. A kurkumin egy növényi pigment, amely segít egyensúlyban tartani a vércukorszintet, valamint védi a májat, a vesét, a szívet és az idegrendszert. Emellett segíthet kivédeni a szívrohamot és megelőzni a vérrögök (trombózis) kialakulását.

prchi-palwe-YUIMwavk7AQ-unsplash.jpg

Chili

A chilipaprika egy kapszaicin nevű vegyületet tartalmaz, amely nem csupán a csípősségért felel, hanem az ízületi gyulladás és a fibromyalgia okozta fájdalmat is segít enyhíteni. Az előnyök azonban az ízületek csikorgásának mérséklésénél nem érnek véget. A kapszaicin befolyásolja egy kémiai hírvivő anyag, a P­-anyag felszabadulását, amely fájdalomjeleket továbbít az agyba. Ez a vegyület védelmet nyújthat az autoimmun betegségekkel, például az 1-­es típusú cukorbetegséggel és a rheumatoid arthritisszel szemben. Adjuk nyersen salátákhoz vagy levesekhez, használjuk szárítva currykben és csípős fogásokban. Osteoarthritisz ellen vényköteles kapszaicinalapú zselék, krémek és tapaszok is kaphatók.

steve-johnson-L2xhGmPmMNs-unsplash.jpg

Kakukkfű

A népi gyógyászatban a kakukkfüvet fertőzések, köhögés, megfázás, akut és krónikus hörghurut és hurut kezelésére használják. A legújabb kutatások a kakukkfű gyulladáscsökkentő tulajdonságait helyezik a középpontba. A kakukkfű gyulladáscsökkentő tulajdonságaiért a timol, a kakukkfű jellegzetes aromáját adó növényi vegyület és a karvakrol, egy oregánóban is megtalálható másik növényi vegyület lehet felelős. Adjuk frissen vagy szárítva levesekhez, szószokhoz és ragukhoz. A kakukkfű jól passzol az oregánóhoz, a majorannához és a rozmaringhoz.

rirri-sJ7cUcQgJrg-unsplash.jpg

Fahéj

A hagyományosan étvágytalanságra, meghűlésre, influenzára, bélgázosodásra és emésztési zavarokra használt fahéj újabban a tudományos kutatások célkeresztjébe került, mivel prediabéteszben és diabéteszben potenciálisan képes segíteni a vércukorszint szabályozását. A fő hatóanyagnak a gyulladáscsökkentő növényi vegyületet, a cinnamaldehidet tartják, valamint a proantocianidineknek nevezett antioxidáns hatású növényi vegyületeket, amelyek az almában, a szőlő héjában és a vörösborban is megtalálhatók. Tegyünk egy fél teáskanál fahéjat joghurtba, zabkásába, használjuk süteményekben, smoothie­kban és currykben.

maks-iamchuk-WUJoMlU1u0I-unsplash.jpg

Fontos!

A gyógynövények nem veszélytelenek, és nem feltétlenül biztonságosak! Amikor ilyen termékeket vásárolunk, mindig ügyeljünk rá, hogy megbízható forrásból származzon. Ha nem ismerjük az adott növény hatását, előbb mindenképp járjunk utána a tulajdonságainak, és ha kell, szakértővel is egyeztessünk. Ha hagyományos gyógyszereket is szedünk, mindenképp beszéljük meg a kezelőorvossal, mielőtt növényi orvosságot próbálnánk ki. Friss gyógytea készítéséhez öntsünk forró vizet a gyógynövényekre, majd fedjük le a forrázatot, hogy ne párologjanak el az illóolajok, amelyek a gyógyító vegyületeket tartalmazzák. Hagyjuk állni 10 percig mielőtt elfogyasztjuk.
Forrás: Praktika magazin 2024/01-02., fotók, leadfotó: unsplash.com
 

2025. január 31. 11:37



hirdetés
hirdetés


Legnépszerűbb témák







EZT IS Ajánljuk












OTTHON DEKOR
NAPPALI KONYHA KERT GYEREKSZOBA
DIY
ÉKSZEREK KIEGÉSZÍTŐK RUHÁK BEAUTY
CSALÁD
GYEREKEKKEL GYEREKEKNEK
ÚJRAHASZNOSÍTÁS
ELŐTTE-UTÁNA MENTSD MEG A FÖLDET!
EGÉSZSÉG GASZTRO
LEVESEK, ELŐÉTELEK FŐÉTELEK DESSZERTEK MENTES RECEPTEK
AMIGURUMI
ÖTLETEK TI KÜLDTÉTEK
INSPIRÁCIÓ
TAVASZ NYÁR ŐSZ TÉL TI KÜLDTÉTEK ÚJDONSÁGOK Sztárokkal alkottunk
ALKOTÓINK
Berky Alexandra Kubinyi Szilvia Kurdi Gabi Szebeni Gál Vera Vesztl Fanni Farkasvölgyi Orsi Rácz Anikó Sebestyén Éva Csorba Anita
WEBSHOP