A tavasz legnagyobb ünnepében, a húsvétban azt szeretjük igazán, hogy végre kellemes meleg van, így kiszabadulunk a négy fal közül. „Mi általában ilyenkor mindig elmegyünk valahová” – meséli Gökler Kriszti életmód- és fitneszblogger. – „Idén is utazást tervezünk, úgyhogy kevesebb időm marad majd főzni, de azért a szokásos húsvéti kalácsról biztosan nem mondok le.”
A kiegyensúlyozottság híveként Kriszti egyébként azt vallja, hogy nem kell ezeken a napokon szigorúan véve diétázni, inkább csak figyeljünk oda arra, hogy a hosszú, lustálkodós hétvégén is megfelelő arányban vigyünk be fehérjét és egészséges szénhidrátokat. „A hagyományos húsvéti menü egyébként egyáltalán nem rossz – véli. Ha sonkából valami kevésbé zsírosat és jó minőségűt választunk, akkor nem hibázhatunk nagyot. Arra viszont figyeljünk, hogy elegendő zöldség is kerüljön a tányérra!” Ez a fűszeres túrókrémmel töltött paradicsom például tökéletes választás, ráadásul az ünnephez méltó, izgalmas tálalással az asztalon is remekül fog mutatni.
Bár Kriszti nem készít túl sok hagyományos húsvéti ételt, azért a kalács mindig biztos pont – de természetesen ebből is megalkotta saját egészségtudatosabb, ám ugyanolyan finom verzióját. „Imádom a vajjal megkent foszlós kalácsot, úgyhogy ezt minden évben készítek. Ezt az aranyos, nyuszira emlékeztető formát azért szeretem, mert akár ilyen kis trükkökkel is meg lehet szerettetni valakivel az egészséges ételeket – a gyerekek is imádni fogják.”
Teljes kiőrlésű nyuszis kalács
Hozzávalók (4 darabhoz):
2 dkg élesztő, 2 dl tej, 20 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt, 20 dkg durum fehérliszt, 3 dkg búzasikér, 5 dkg vaj, 2 db tojássárga, 5 dkg eritrit, 1 csipet só
Elkészítés:
Az élesztőt felfuttatjuk 1 dl langyos tejben. A liszteket és a búzasikért dagasztótálba öntjük, ebbe öntjük a felfutott élesztőt, a maradék tejet, az olvadt vajat, 1 db tojássárgát, az édesítőt és a sót. Robotgépben 3-4 percig dagasztjuk, majd lefedve, meleg helyen egy óráig kelni hagyjuk.
A sütőt előmelegítjük 180°C-ra. Lisztezett felületen négyfelé osztjuk a tésztát. Mindegyikből lecsípünk egy-egy 1,5 cm átmérőjű golyóhoz elegendő mennyiséget, a maradékokból pedig kb. 30 cm hosszú rudakat sodrunk, amelyeknek a középső része vastagabb, két vége pedig valamivel vékonyabb. A két végét összefogjuk, megcsavarjuk, és beillesztjük a „nyuszi farkát” is a helyére.
A maradék tojássárgát összekeverjük egy evőkanál vízzel, majd megkenjük vele a sütőpapírral bélelt tepsibe helyezett kalácsok tetejét. Az előmelegített sütőben 18 percig sütjük.
Medvehagymás túrókrémmel töltött „tulipán”
Hozzávalók (5 darabhoz):
10 dkg zsírszegény túró, 3 dkg feta sajt, 5 dkg görög joghurt, 3-4 szál medvehagyma, 1 gerezd fokhagyma, himalája só, őrölt feketebors, 5 db paradicsom, 1 csokor újhagyma
Elkészítés:
A töltelékhez összetörjük a túrót a feta sajttal, majd krémesre keverjük a joghurttal, a felaprított medvehagymával, az áttört fokhagymával és ízlés szerint sóval, borssal.
A paradicsomokat alaposan megmossuk. Gömbölyűbb végükön éles késsel bemetszéseket ejtünk és csillag alakban kivágjuk a tetejüket. Belső részüket kikanalazzuk, ezt salátákhoz használhatjuk. A paradicsomok másik oldalán kivágjuk a szár helyét. Ide dugjuk a külső leveleitől megtisztított újhagymát, a belsejüket pedig megtöltjük a fűszeres túrókrémmel.
OTTHON DEKOR NAPPALI KONYHA KERT GYEREKSZOBA DIY ÉKSZEREK KIEGÉSZÍTŐK RUHÁK BEAUTY CSALÁD GYEREKEKKEL GYEREKEKNEK ÚJRAHASZNOSÍTÁS ELŐTTE-UTÁNA MENTSD MEG A FÖLDET! EGÉSZSÉG GASZTRO LEVESEK, ELŐÉTELEK FŐÉTELEK DESSZERTEK MENTES RECEPTEK AMIGURUMI ÖTLETEK TI KÜLDTÉTEK INSPIRÁCIÓ TAVASZ NYÁR ŐSZ TÉL TI KÜLDTÉTEK ÚJDONSÁGOK Sztárokkal alkottunk ALKOTÓINK Berky Alexandra Kubinyi Szilvia Kurdi Gabi Szebeni Gál Vera Vesztl Fanni Farkasvölgyi Orsi Rácz Anikó Sebestyén Éva Csorba Anita RSS feliratkozás JÁTÉKSZABÁLYZAT
IMPRESSZUM MÉDIAAJÁNLAT ELŐFIZETÉS KAPCSOLAT ÁSZF
praktika.hu © 2024 – minden jog fenntartva