hirdetés

Fizess elő
a magazinra!
Alkoss
velünk!

OTTHON DEKOR DIY CSALÁD ÚJRAHASZNOSÍTÁS EGÉSZSÉG GASZTRO AMIGURUMI INSPIRÁCIÓ ALKOTÓINK

Dobd fel a reggelidet: indítsd energikusan a napot

Egy kis cserebere a reggelid hozzávalóiban, és megtalálhatod a titkát annak, hogyan javítsd egészségedet és közérzetedet.

A cukor negatívan befolyásolja egészségünket

Az angol breakfast (reggeli) szó, amely a „breaking your fast”, azaz „a böjt megtörése” kifejezésből alakult ki, valószínűleg a 15. században lett az írott nyelv része. Abban az korban a böjt végét gyakran a húsevés és a sörivás jelentette. Ha előretekerünk az időben a 21. századba, egészen más, jóval elfogadhatóbb alternatívákkal, például gabonapehellyel, müzlivel, péksüteménnyel vagy rántottával találkozhatunk a reggelizőasztalon – már ha egyáltalán leülünk mellé.

Suzy Glaskie egészségügyi tréner szerint sok ember elköveti azt a hibát, hogy reggeli gyanánt valamilyen agyoncukrozott gabonapelyhet választ, vagy csak bekap egy pirítóst táskával a kezében. „Már nem is számolom, hány olyan felnőttel találkoztam, aki rendszerint egy tál csokis keksszel, bagellel vagy cukros tejeskávéval indította a munkanapot” – mesélte. Suzy ezeket csak „standard szénhidrátbombáknak” hívja. „A gabonapehely és a pirítós kenyér az utolsó dolog, amire a testünknek szüksége lehet az éjszakai éhezés után, mivel ezektől a vércukorszintünk először meredeken felszökik, majd rövidesen zuhanni kezd. Ez a hullámvasutazás nem csupán zsírraktározásra ösztönzi a szervezetünket, hanem energiaszintjeinkkel és agyműködésünkkel is a bolondját járatja.”

reggeli2.jpg

Míg a nap indításaként elfogyasztott cukor negatívan befolyásolja egészségünket, a fehérjedús reggelivel épp az ellenkező hatást érhetjük el.

Különböző tanulmányok kapcsolatot fedeztek fel bizonyos (a fehérjében gazdag ételekben található) aminosavak, illetve testünk szerotonin és melatonin hormonszintjei között, amelyek stabilizálják hangulatunkat és támogatják a minőségi alvást. Suzy szerint hangulatunk közvetlenül megsínyli azt, ha nem eszünk elég fehérjét. „A szerotonin egy ingerületátvivő anyag (neurotranszmitter), amely javítja a kedvünket, illetve kordában tartja szorongásunkat és ingerlékenységünket. Ám ha megvonjuk magunktól a fehérjéket, akkor szervezetünk nem kapja meg a szerotonin képződéséhez szükséges triptofánt. Úgyhogy bármennyire is rohansz reggel, szánj időt egy megfelelő, fehérjéket és jó zsírokat tartalmazó reggelire” – tanácsolta. Ha megreformálod a reggelidet úgy, hogy több fehérje legyen benne, az nagy hatással lesz rád – és a körülötted lévőkre is. „Újra és újra hihetetlen átalakulást veszek észre az embereken – nemcsak a súlyukat vagy az energiaszintjeiket, hanem a hangulatukat, a produktivitásukat és a kapcsolataikat illetően is – lelkendezett Suzy. – Ezek a változások nagyon sokszor napokon belül mennek végbe. Tegyél te is egy próbát: alakítsd át a reggelidet, és nézd meg, mi történik.”

reggeli3.jpg

Tippek egy proteinben gazdag reggelihez

  • TOJÁS – tedd izgalmasabbá háromtojásos omlettedet avokádóval és füstölt lazaccal.
  • NÖVÉNYI VAJ – csempéssz mandulavajat a smoothie-dba vagy zabkásádba.
  • DIÓFÉLÉK ÉS MAGVAK – készíts egyéjszakás zabkását: áztass be növényi tejbe tökmagot, chiamagot, napraforgómagot vagy lenmagot.
  • TAHINI – egy finom, savanykás mártogatós. Próbáld ki a smoothie-dban vagy a zabkásádban.
  • KECSKESAJT – csepegtess rá olívaolajat és szórj rá magvakat. Az eredmény: fehérjebomba a nap elején!
  • BAB – a fekete bab tele van tápanyagokkal. Barna rizzsel kombinálva laktató reggelit kapsz, amely a latin-amerikai országokban nagy népszerűségnek örvend.

Vésd jól az eszedbe, hogy a reggeli is éppolyan étkezés, mint a többi, és sehol nincs kőbe vésve, hogy „csak ezt” vagy „csak azt” lehet ilyenkor enni. Egy finom zöldséges csirkehúsleves akár minden napszakban jó választás lehet.

Fotók: Pixabay



hirdetés


Legnépszerűbb témák


hirdetés


hirdetés


EZT IS Ajánljuk












OTTHON DEKOR
NAPPALI KONYHA KERT GYEREKSZOBA
DIY
ÉKSZEREK KIEGÉSZÍTŐK RUHÁK BEAUTY
CSALÁD
GYEREKEKKEL GYEREKEKNEK
ÚJRAHASZNOSÍTÁS
ELŐTTE-UTÁNA MENTSD MEG A FÖLDET!
EGÉSZSÉG GASZTRO
LEVESEK, ELŐÉTELEK FŐÉTELEK DESSZERTEK MENTES RECEPTEK
AMIGURUMI
ÖTLETEK TI KÜLDTÉTEK
INSPIRÁCIÓ
TAVASZ NYÁR ŐSZ TÉL TI KÜLDTÉTEK ÚJDONSÁGOK Sztárokkal alkottunk
ALKOTÓINK
Berky Alexandra Kubinyi Szilvia Kurdi Gabi Szebeni Gál Vera Vesztl Fanni Farkasvölgyi Orsi Rácz Anikó Sebestyén Éva Csorba Anita
WEBSHOP