A cukor negatívan befolyásolja egészségünket
Az angol breakfast (reggeli) szó, amely a „breaking your fast”, azaz „a böjt megtörése” kifejezésből alakult ki, valószínűleg a 15. században lett az írott nyelv része. Abban az korban a böjt végét gyakran a húsevés és a sörivás jelentette. Ha előretekerünk az időben a 21. századba, egészen más, jóval elfogadhatóbb alternatívákkal, például gabonapehellyel, müzlivel, péksüteménnyel vagy rántottával találkozhatunk a reggelizőasztalon – már ha egyáltalán leülünk mellé.
Suzy Glaskie egészségügyi tréner szerint sok ember elköveti azt a hibát, hogy reggeli gyanánt valamilyen agyoncukrozott gabonapelyhet választ, vagy csak bekap egy pirítóst táskával a kezében. „Már nem is számolom, hány olyan felnőttel találkoztam, aki rendszerint egy tál csokis keksszel, bagellel vagy cukros tejeskávéval indította a munkanapot” – mesélte. Suzy ezeket csak „standard szénhidrátbombáknak” hívja. „A gabonapehely és a pirítós kenyér az utolsó dolog, amire a testünknek szüksége lehet az éjszakai éhezés után, mivel ezektől a vércukorszintünk először meredeken felszökik, majd rövidesen zuhanni kezd. Ez a hullámvasutazás nem csupán zsírraktározásra ösztönzi a szervezetünket, hanem energiaszintjeinkkel és agyműködésünkkel is a bolondját járatja.”
Míg a nap indításaként elfogyasztott cukor negatívan befolyásolja egészségünket, a fehérjedús reggelivel épp az ellenkező hatást érhetjük el.
Különböző tanulmányok kapcsolatot fedeztek fel bizonyos (a fehérjében gazdag ételekben található) aminosavak, illetve testünk szerotonin és melatonin hormonszintjei között, amelyek stabilizálják hangulatunkat és támogatják a minőségi alvást. Suzy szerint hangulatunk közvetlenül megsínyli azt, ha nem eszünk elég fehérjét. „A szerotonin egy ingerületátvivő anyag (neurotranszmitter), amely javítja a kedvünket, illetve kordában tartja szorongásunkat és ingerlékenységünket. Ám ha megvonjuk magunktól a fehérjéket, akkor szervezetünk nem kapja meg a szerotonin képződéséhez szükséges triptofánt. Úgyhogy bármennyire is rohansz reggel, szánj időt egy megfelelő, fehérjéket és jó zsírokat tartalmazó reggelire” – tanácsolta. Ha megreformálod a reggelidet úgy, hogy több fehérje legyen benne, az nagy hatással lesz rád – és a körülötted lévőkre is. „Újra és újra hihetetlen átalakulást veszek észre az embereken – nemcsak a súlyukat vagy az energiaszintjeiket, hanem a hangulatukat, a produktivitásukat és a kapcsolataikat illetően is – lelkendezett Suzy. – Ezek a változások nagyon sokszor napokon belül mennek végbe. Tegyél te is egy próbát: alakítsd át a reggelidet, és nézd meg, mi történik.”
Tippek egy proteinben gazdag reggelihez
Vésd jól az eszedbe, hogy a reggeli is éppolyan étkezés, mint a többi, és sehol nincs kőbe vésve, hogy „csak ezt” vagy „csak azt” lehet ilyenkor enni. Egy finom zöldséges csirkehúsleves akár minden napszakban jó választás lehet.
Fotók: Pixabay
OTTHON DEKOR NAPPALI KONYHA KERT GYEREKSZOBA DIY ÉKSZEREK KIEGÉSZÍTŐK RUHÁK BEAUTY CSALÁD GYEREKEKKEL GYEREKEKNEK ÚJRAHASZNOSÍTÁS ELŐTTE-UTÁNA MENTSD MEG A FÖLDET! EGÉSZSÉG GASZTRO LEVESEK, ELŐÉTELEK FŐÉTELEK DESSZERTEK MENTES RECEPTEK AMIGURUMI ÖTLETEK TI KÜLDTÉTEK INSPIRÁCIÓ TAVASZ NYÁR ŐSZ TÉL TI KÜLDTÉTEK ÚJDONSÁGOK Sztárokkal alkottunk ALKOTÓINK Berky Alexandra Kubinyi Szilvia Kurdi Gabi Szebeni Gál Vera Vesztl Fanni Farkasvölgyi Orsi Rácz Anikó Sebestyén Éva Csorba Anita RSS feliratkozás JÁTÉKSZABÁLYZAT
IMPRESSZUM MÉDIAAJÁNLAT ELŐFIZETÉS KAPCSOLAT ÁSZF
praktika.hu © 2024 – minden jog fenntartva