Hozzávalók:
60 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt, 2 tk. só, 2,5 dkg élesztő, csipet cukor, 4 dl langyos víz, 1 dl olívaolaj, 15 dkg olívabogyó (magozott), egy marék kukoricadara
A ciabatta papucsot jelent ‒ ez az elnevezés a kenyér formájára utal. A kérge ropogós, a belseje puha, lyukacsos. Húsvétkor a főtt sonka újszerű kísérője lehet. Azért is érdemes megsütni, mert így sokkal olcsóbb, mintha készen vásárolnánk. Először az élesztőt egy csészébe tesszük, rászórjuk a cukrot, felöntjük egy deci langyos vízzel, simára keverjük és félretesszük. A lisztet egy nagyobb tálba szitáljuk, így levegősebb lesz, gyorsabban fog megkelni és lazább lesz a tészta. Elvegyítjük a sót a lisztben. A habos, felfutott élesztőt Maja fakanállal elkeveri a lisztben, aztán az olívaolaj felét is hozzáönti. Most kezdődik a legjobb rész, a tészta kidolgozása, közben fokozatosan még annyi langyos vizet adagolunk hozzá, hogy rugalmas tésztát kapjunk. Addig dagasztjuk, amíg már nem ragad a kezünkhöz, ebben a fázisban elkél az anyai segítség. Ráöntjük az olívaolaj másik felét, úgy forgatjuk a tésztát, hogy mindenütt befedje, mert így kelés közben nem szárad ki. Letakarva hagyjuk meleg helyen kelni, s ha már duplájára nőtt, lisztezett deszkára borítjuk, átgyúrjuk, és az olívabogyókat is most dolgozzuk bele. Ezután kettévágjuk a tésztát, egy-egy rudat formázunk belőle, majd mindkettőt háromszor megcsavarjuk, sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük. Végül meghintjük a tetejüket kukoricadarával, ez majd finom ropogós lesz, mire elkészülnek. Előmelegített, 250 fokos sütőben 25 percig sütjük.
A lisztről
A teljes kiőrlésű liszt tartalmazza a búzaszemek külső, rostokban és ásványi anyagokban gazdagabb rétegeit, vagyis a korpát. Emellett a búzacsíra is a lisztbe kerül, ami szintén növeli fogyasztási értékét, könnyíti az anyagcsere-folyamatokat. A teljes kiőrlésű lisztből ugyanúgy szinte bármilyen tésztát készíthetsz, de arra figyelj, hogy több folyadékot vesz fel, és a tészta állaga kissé keményebb, a színe sötétebb lesz.
Mivel ízesítheted még?
A fekete olajbogyón kívül még sokféleképpen ízesíthető a papucskenyér: ha zöld olajbogyó is kerülhet a tésztába, akkor is megmarad az ízvilága. Amennyiben kedvelitek, friss kakukkfű- vagy rozmaring levélkékkel még jobban kiemelheted mediterrán jellegét. A napon aszalt paradicsom szintén illik a ciabattába, kisebb darabokra vágva dolgozd a tésztájába. Egy fej apróra vágott, kevés olajban megpirított hagymával ugyancsak megbolondíthatod ezt a remek szendvicsalapot.
OTTHON DEKOR NAPPALI KONYHA KERT GYEREKSZOBA DIY ÉKSZEREK KIEGÉSZÍTŐK RUHÁK BEAUTY CSALÁD GYEREKEKKEL GYEREKEKNEK ÚJRAHASZNOSÍTÁS ELŐTTE-UTÁNA MENTSD MEG A FÖLDET! EGÉSZSÉG GASZTRO LEVESEK, ELŐÉTELEK FŐÉTELEK DESSZERTEK MENTES RECEPTEK AMIGURUMI ÖTLETEK TI KÜLDTÉTEK INSPIRÁCIÓ TAVASZ NYÁR ŐSZ TÉL TI KÜLDTÉTEK ÚJDONSÁGOK Sztárokkal alkottunk ALKOTÓINK Berky Alexandra Kubinyi Szilvia Kurdi Gabi Szebeni Gál Vera Vesztl Fanni Farkasvölgyi Orsi Rácz Anikó Sebestyén Éva Csorba Anita RSS feliratkozás JÁTÉKSZABÁLYZAT
IMPRESSZUM MÉDIAAJÁNLAT ELŐFIZETÉS KAPCSOLAT ÁSZF
praktika.hu © 2024 – minden jog fenntartva