hirdetés

Fizess elő
a magazinra!
Alkoss
velünk!

OTTHON DEKOR DIY CSALÁD ÚJRAHASZNOSÍTÁS EGÉSZSÉG GASZTRO AMIGURUMI INSPIRÁCIÓ ALKOTÓINK

Ó-hallstatti babos egytál

A százhalombattai ásatások tanúsága szerint már a késő bronzkorban itt élők is ismerték ezt az ételt. Ez a tartalmas egytálétel télen igazán jólesik, hiszen csupa melengető alapanyagból készül.
A szárazbab Borbás Marcsi nagymamájának kertjében is megtermett, és mivel jól tudták tárolni, régen ez volt az egyik legjellegzetesebb téli alapanyag, jóformán hetente került az asztalra. Manapság is szívesen fogyasztják, főleg kiadós levesként, néha főzeléknek. Ha arra vágynak, hogy ne kelljen sokfélét főzni, mégis komplett ételt kínálhassanak, készítsék el ezt az ősi receptet, amiben a bab, a gabonák és a hús egyensúlya a kakukkfű aromájával, és némi füstölt szalonnával felerősítve ad teljes ízélményt.
 

Hozzávalók 4-6 személyre:

20 dkg apró szemű fehérbab
15 dkg húsos, füstölt szalonna
1 nagy fej vöröshagyma
70 dkg sertéslapocka vagy -comb (a szerint, hogy a soványabbat vagy a zsírosabbat szeretik)
só, frissen őrölt bors
2-3 friss kakukkfűágacska, vagy 1 kk. szárított kakukkfű
10 dkg árpagyöngy
20 dkg köles

Előző este Marcsi beáztatja a babot hideg vízbe. Egy nagyobb lábasban kiolvasztja az apróra vágott füstölt szalonnát, s ha már megpirult, hozzáadja a finomra aprított hagymát, majd üvegesre párolja. A falatnyi húskockákat a lábasba szórja, és addig kevergeti, amíg kifehérednek - ebből látszik, hogy a forró zsiradék összekapta a hús felületét, s így ízesebb marad. Most már jöhet a leszűrt bab, és annyi víz, ami bőven ellepi. Amikor forr, beledobja az árpagyöngyöt is, megsózza, borsozza. Közben felszeletel egy fej lila hagymát, és ráfacsarja egy fél citrom levét, hogy kissé megszelídítse a hagyma ízét, mire elkészül az étel. Lefedve, lassú tűzön 30-40 percig főzi, ha szükséges, még önt rá vizet. Ekkor kerülhet a lábasba a köles, annak elég 10 perc, így egyszerre puhul meg az összes alkotórész. A friss kakukkfüvet csak a főzés végén adja hozzá, hogy jobban megmaradjon az aromája.

Kora tavasszal, amikor megjelenik a medvehagyma, egy csokorral annak a leveleiből is belefőzhetünk ebbe a laktató, jóízű egytálételbe.

fotó: mindmegette



hirdetés


Legnépszerűbb témák


hirdetés


hirdetés


EZT IS Ajánljuk

TI KÜLDTÉTEK
Amigurumi baba











OTTHON DEKOR
NAPPALI KONYHA KERT GYEREKSZOBA
DIY
ÉKSZEREK KIEGÉSZÍTŐK RUHÁK BEAUTY
CSALÁD
GYEREKEKKEL GYEREKEKNEK
ÚJRAHASZNOSÍTÁS
ELŐTTE-UTÁNA MENTSD MEG A FÖLDET!
EGÉSZSÉG GASZTRO
LEVESEK, ELŐÉTELEK FŐÉTELEK DESSZERTEK MENTES RECEPTEK
AMIGURUMI
ÖTLETEK TI KÜLDTÉTEK
INSPIRÁCIÓ
TAVASZ NYÁR ŐSZ TÉL TI KÜLDTÉTEK ÚJDONSÁGOK Sztárokkal alkottunk
ALKOTÓINK
Berky Alexandra Kubinyi Szilvia Kurdi Gabi Szebeni Gál Vera Vesztl Fanni Farkasvölgyi Orsi Rácz Anikó Sebestyén Éva Csorba Anita
WEBSHOP