Fontos a jó alap!
Kezdjük az alapokkal, vagyis a paradicsomszósszal! Noha tudjuk, sok olyan pizza van, aminek nem paradicsomszósz az alapja, így akár bechamel, pesto vagy fokhagymás fűszeres olaj, bármelyikről is legyen szó, fontos, hogy ne kenjük fel túl vastagon a tésztára, különben a pizza tésztája túlságosan felpuhul. Ha paradicsomos alapot készítünk, számtalan fűszerkombináció közül választhatunk, de ha friss, idényben termő paradicsomot használunk érdemes hagyni, hogy a paradicsom természetes íze domináljon. Ilyenkor a paradicsomszószt elég csak megszórni egy kevés sóval, borssal, bazsalikommal, oregánóval. Ha nem gyors megoldásokra törekszünk a paradicsomot előkészíthetjük sütőben is. Alacsonyabb hőfokon, egy órán át, olíva olajjal, sóval, borssal és fokhagyma gerezdekkel egészben sütve elképesztően intenzív paradicsom ízt kapunk. Kihülés után a tepsink teljes tartalmát egybe turmixolva fantasztikus paradicsomszószt kapunk, amely lassú tűzön tetszés szerint sűríthető.
És most jön az igazán fontos kérdés: milyen feltét kerüljön a pizzára?
Egyszerű és nagyszerű: sajt
Nézzük, hogyan használjuk a leggyakoribb feltétet pizzasütéskor! A sajtot közvetlenül a paradicsomos alapra kell szórni, ha ugyanis a többi feltétre helyezzük, a feltétek (például a kukorica vagy a gomba) nem megpirulnak, hanem inkább megfőnek, az is előfordulhat, hogy félig nyersen maradnak a sajt alatt. Ha autentikus olasz pizzára vágyunk, a trappista sajtot mellőzzük, helyette inkább mozzarellát válasszunk. A márványsajt vagy gorgonzola már jóval karakteresebb ízű sajtok, ezekkel érdemes csínján bánni, de sokféle kombinációban vagy akár más sajátokkal kombinálva is nagyon finom. Ha pedig parmezánnal vagy Grana Padanóval szórnánk meg az ételt, csakis sütés után tegyük, hogy sajt megőrizze az ízét.
Garantált ízbomba: húsfélék
Bár a vegetáriánus pizzák is nagyon finomak, a pizzák rangsorában még mindig hátul kullognak, hiszen a sajt után a hús a legkedveltebb feltét.
„A bacon, a szalámi és a kolbász közkedvelt pizzafeltét. A bacon kellemesen ropogós lesz a puha sajt és tészta mellett, zamatától pedig gazdagabb, teljesebb lesz a pizza” – tudtuk meg Kovács Pétertől, a Gierlinger termékeket is készítő Tamási-Hús Kft. kereskedelmi igazgatójától.
Fotó: Pixabay
OTTHON DEKOR NAPPALI KONYHA KERT GYEREKSZOBA DIY ÉKSZEREK KIEGÉSZÍTŐK RUHÁK BEAUTY CSALÁD GYEREKEKKEL GYEREKEKNEK ÚJRAHASZNOSÍTÁS ELŐTTE-UTÁNA MENTSD MEG A FÖLDET! EGÉSZSÉG GASZTRO LEVESEK, ELŐÉTELEK FŐÉTELEK DESSZERTEK MENTES RECEPTEK AMIGURUMI ÖTLETEK TI KÜLDTÉTEK INSPIRÁCIÓ TAVASZ NYÁR ŐSZ TÉL TI KÜLDTÉTEK ÚJDONSÁGOK Sztárokkal alkottunk ALKOTÓINK Berky Alexandra Kubinyi Szilvia Kurdi Gabi Szebeni Gál Vera Vesztl Fanni Farkasvölgyi Orsi Rácz Anikó Sebestyén Éva Csorba Anita RSS feliratkozás JÁTÉKSZABÁLYZAT
IMPRESSZUM MÉDIAAJÁNLAT ELŐFIZETÉS KAPCSOLAT ÁSZF
praktika.hu © 2024 – minden jog fenntartva