hirdetés

Fizess elő
a magazinra!
Alkoss
velünk!

OTTHON DEKOR DIY CSALÁD ÚJRAHASZNOSÍTÁS EGÉSZSÉG GASZTRO AMIGURUMI INSPIRÁCIÓ ALKOTÓINK

Három laktató uzsonna Marton Adrienntől iskolakezdésre

A hosszúra nyúlt szünet után ismét becsöngettek az osztálytermekbe, így újra felmerül a kérdés: mi kerüljön az uzsonnás dobozba. Marton Adrienn gasztroműsorvezető egyedi recepteket gyűjtött egy csokorba, hogy ezzel is segítse a szülőket.

_MG_0238.jpg

FEHÉR CSOKIS-ÁFONYÁS MÜZLISZELET

HOZZÁVALÓK (2 főre)

MÜZLISZELETHEZ

  • 80 g szőlőmagolaj
  • 160 g zabpehely
  • 50 g mandula apróra vágva
  • 80 g pörkölt mogyoró
  • 50 g pisztácia apróra vágva
  • 40 g mazsola
  • 10 db aszalt sárgabarack
  • 2 marék aszalt áfonya
  • 280 g méz
  • 20 g kókuszreszelék
  • 20 g puffasztott köles
  • 1 ek mandulaliszt
  • 1 csipet só
  • 1 tábla fehér csokoládé

EGYÉNI HOZZÁVALÓK

Ízlés szerint egy kis vanília őrlemény

ELKÉSZÍTÉS

1. Melegítsük elő a sütőt 175 fokra.

2. Egy tepsi aljára helyezzünk sütőpapírt úgy, hogy alatta és fölötte megvajazzuk az egész papír területét, illetve a tepsi oldalát is.

3. Egy nagy tálba keverjük simára a szőlőmag olajat, a mézet, és a vanília őrleményt.

4. Egy közepes edényben öntsük össze a zabpelyhet, a durvára vágott magvakat, az összeaprított aszalt gyümölcsöket, a kókuszreszeléket és a mandulalisztet.

5. Keverjük a zabpelyhes hozzávalókat a mézes összetevőkhöz úgy, hogy utóbbi bevonatot képezzen rajta. Helyezzünk mindent az előkészített tepsibe. Használjunk egy fakanalat, hogy jobban összetömörítsük az így kapott ’’tésztát’’.

6. Addig süssük, míg szép aranybarna színe nem lesz a müzlinek, nagyjából 35 percig.

7. Felvágás előtt 30-40 percet pihentessük. Viszont ezt megelőzően az egész müzlit vegyük ki a meleg tepsiből és fordítsuk fejjel lefelé, hogy a sütőpapírt mihamarabb letudjuk húzni róla.

A fehér csokoládét egy kisebb edénybe megolvasztjuk és egy kanál segítségével megcsurgatjuk vele a müzlit. Nagyjából 2cm × 6cm-es szeleteket vágjunk belőle. Légmentes tároló edényben 5 napig is eláll.

_MG_6391.jpg

HÁZI DUPLA CSOKIS KAKAÓS CSIGA

HOZZÁVALÓK (10 darabhoz)

KAKAÓS CSIGA TÉSZTA

  • 50 dkg liszt
  • 10 dkg margarin
  • 2 dl tej
  • 1 db tojás
  • 25 g élesztő
  • 2 ek kakaópor
  • 2 ek olaj
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 2 ek cukor
  • 1 csipet só

ELKÉSZÍTÉS

1. Langyosítsuk fel a tejet és morzsoljuk el benne a friss élesztőt, adjunk hozzá egy kis cukrot, majd hagyjuk felfutni.

2. A lisztet szitáljuk át egy tálba, adjuk hozzá a sót, a cukrot, a vaníliás cukrot és a vajat, majd jól dolgozzuk el. Készítsünk a tésztánk közepébe egy lyukat és tegyük bele a tojást és a felfuttatott élesztőt.

3. Alaposan dagasszuk meg, gömböt formázva belőle és tegyük egy kilisztezett tálba, letakarva, meleg helyen 1 órán keresztül duplájára kelesszük.

4. Béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral. A megkelt tésztánkat enyhén lisztezett felületen kb. 3-4 mm vastagságúra, téglalap alakúra nyújtsuk ki, kenjük meg étolajjal, majd egyenletesen szórjuk meg a cukrozott kakaóval.

5. A téglalap kisebbik oldaláról kezdve tekerjük fel szorosan a tésztát. Egy vékony cérna vagy damil segítségével a tekercs alá nyúlunk és keresztezve elvágjuk a tésztánkat. Ezzel a technikával nem fognak a fekete – fehér rétegek elmosódni és megmaradnak a csigaformák.

6. A csigákat az előkészített tepsibe fektetjük egymástól egy kicsit távolabb. Letakarva addig hagyjuk kelni, míg a sütő bemelegszik, ez kb. 20-25 perc. 180 fokon 20 perc alatt légkeveréses programon megsütjük őket.

TÁLALÁS

Porcukorral megszórva tálaljuk.

uzsonna1.jpg

SPENÓTOS-FETÁS TÖNKÖLY CSIGA

HOZZÁVALÓK

  • 1 csomag tönköly leveles tészta
  • 2 csomag friss bébispenót
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 18 dkg feta sajt
  • 15 dkg reszelt sajt
  • 2 ek tejföl
  • 2 ek vaj
  • 1 db tojás
  • só, bors ízlés szerint

ELKÉSZÍTÉS

1. A vajat egy serpenyőben megolvasztjuk, rádobjuk az előzőleg kicsit összevágott spenótot,

hozzáadjuk a zúzott fokhagymát majd borsot őrlünk rá. (Én sót már nem tettem bele, mert a feta amúgy is sós.)

2. Közben a fetát összemorzsoljuk, rákanalazzuk a tejfölt és a spenóttal összekeverjük.

3. Egy egyenletes felületre kiterítjük a tésztát és beterítjük vele a spenótos-fetás tölteléket úgy, hogy a széleinél 1 centit ráhagyunk, megszórjuk a reszelt sajttal, ha valaki nagyon sajtosan szereti, akkor a tetejére is mehet majd belőle.

4. Hosszanti részen feltekerjük, 1-1,5 cm szeletekre vágjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe pakoljuk megkenjük a tojással őket és 190 fokos sütőben légkeverésen 15-17 perc alatt aranybarnára sütjük.

GASZTROTIPP

Ha a kezünk melegétől nagyon megpuhul a tészta, szeletelés előtt 10-15 percre tegyük fagyasztóba, így könnyebben feltudjuk majd szeletelni.

Fotók: Adri’s Kitchen



hirdetés


Legnépszerűbb témák


hirdetés


hirdetés


EZT IS Ajánljuk












OTTHON DEKOR
NAPPALI KONYHA KERT GYEREKSZOBA
DIY
ÉKSZEREK KIEGÉSZÍTŐK RUHÁK BEAUTY
CSALÁD
GYEREKEKKEL GYEREKEKNEK
ÚJRAHASZNOSÍTÁS
ELŐTTE-UTÁNA MENTSD MEG A FÖLDET!
EGÉSZSÉG GASZTRO
LEVESEK, ELŐÉTELEK FŐÉTELEK DESSZERTEK MENTES RECEPTEK
AMIGURUMI
ÖTLETEK TI KÜLDTÉTEK
INSPIRÁCIÓ
TAVASZ NYÁR ŐSZ TÉL TI KÜLDTÉTEK ÚJDONSÁGOK Sztárokkal alkottunk
ALKOTÓINK
Berky Alexandra Kubinyi Szilvia Kurdi Gabi Szebeni Gál Vera Vesztl Fanni Farkasvölgyi Orsi Rácz Anikó Sebestyén Éva Csorba Anita
WEBSHOP