Fizess elő
a magazinra!
Mobil menu
OTTHON DEKOR DIY CSALÁD ÚJRAHASZNOSÍTÁS EGÉSZSÉG GASZTRO AMIGURUMI INSPIRÁCIÓ ALKOTÓINK

6 jó érv, miért fogyassz fermentált ételeket

A fermentáció során a táplálékban található baktériumok a cukrokat savakká alakítják át, és kutatások bizonyítják, hogy ez a folyamat jótékony hatással van az egészségünkre. Az utóbbi néhány évben tudományos forradalom következett be az emésztőrendszerünkben élő bakteriális „mikrobiom” tanulmányozását illetően. Ha kellő mennyiségű „jó baktériumunk” van, az sokféleképpen támogathatja egészségünket.

11 fermentált élelmiszer, amit érdemes kipróbálni

Almaecet

A pasztörizálatlan almaecet támogatja emésztőrendszered működését és kedvez a barátságos bélflóralakóknak, ráadásul rengeteg káliumot és ásványi anyagot tartalmaz. Ne aggódj, ha egy kicsit zavaros – olyannak is kell lennie!

Kefir

Ez a fermentált ital tejtermékből vagy kókuszvízből is készülhet, az élő kefirkultúra folyadékban való tenyésztésével.

Kimchi

A koreaiak híres csípős káposztája erősebb, mint az általunk jól ismert savanyú káposzta, és valódi ízorgiát okoz a nyelvünkön.

kimchi-g9abed955d_1280.jpg

Koji szósz

Ez a japán paszta rizsből és kojiból készül – utóbbi egy fonalas gomba. Savanykás umami íze van, és öntetekben használják.

Kombucha

A kombucha egy fermentált tea, amelyet valószínűleg évszázadokkal ezelőtt találtak fel Kínában. Valódi B- és C-vitaminbomba.

Kvász

Ez a kelet-európai eredetű ital szikkadt (elsősorban rozs-) kenyérből vagy céklából készül.

Miso

A japán miso pasztát hagyományosan fermentált szójababból készítik, káliumtartalma magas. Sok fajtája van, de a legtöbb elég erős ízű – tehetjük levesbe, raguba és mártásba is. Ha a szóját nem neked találták ki vagy nem tolerálod, a csicseriborsó-miso egy másik alternatíva lehet.

Nattó

Egy tradicionális reggeli ismét csak Japánból, amely párolt vagy főzött fermentált szójababból készül.

Probiotikus joghurt

Természetes, édesítetlen formában a legjobb – alapanyaga lehet tej, szója vagy kókuszdió is. Ügyelj arra, hogy a savót (a tetején lebegő folyadékot) is keverd bele, mivel abban vannak a legértékesebb összetevők (Lactobacillus acidophilus).

raspberries-g3022606a8_1280.jpg

Savanyúság

Fermentált savanyúság szinte bármilyen zöldségből készíthető, méghozzá meglepően könnyen. Egyszerűen csak válaszd ki a zöldséget, amit fermentálni szeretnél, tedd bele egy steril befőttesüvegbe némi sóval, majd töltsd fel vízzel. Hagyd állni legalább három napig, vagy amíg meg nem kapod a kívánt ízt és állagot.

Tempeh

Lényegében egy szójababból álló, szeletelhető élelmiszer, amely bővelkedik aminosavakban és B-vitaminokban.

Fotók: Pixabay

« előző oldal

2023. március 8. 11:10



hirdetés
hirdetés


Legnépszerűbb témák







EZT IS Ajánljuk

DESSZERTEK
Házi müzliszelet











OTTHON DEKOR
NAPPALI KONYHA KERT GYEREKSZOBA
DIY
ÉKSZEREK KIEGÉSZÍTŐK RUHÁK BEAUTY
CSALÁD
GYEREKEKKEL GYEREKEKNEK
ÚJRAHASZNOSÍTÁS
ELŐTTE-UTÁNA MENTSD MEG A FÖLDET!
EGÉSZSÉG GASZTRO
LEVESEK, ELŐÉTELEK FŐÉTELEK DESSZERTEK MENTES RECEPTEK
AMIGURUMI
ÖTLETEK TI KÜLDTÉTEK
INSPIRÁCIÓ
TAVASZ NYÁR ŐSZ TÉL TI KÜLDTÉTEK ÚJDONSÁGOK Sztárokkal alkottunk
ALKOTÓINK
Berky Alexandra Kubinyi Szilvia Kurdi Gabi Szebeni Gál Vera Vesztl Fanni Farkasvölgyi Orsi Rácz Anikó Sebestyén Éva Csorba Anita
WEBSHOP