Fizess elő
a magazinra!
Mobil menu
OTTHON DEKOR DIY CSALÁD ÚJRAHASZNOSÍTÁS EGÉSZSÉG GASZTRO AMIGURUMI INSPIRÁCIÓ ALKOTÓINK

Készíts ízletes eperbort házilag: nagyszerű karácsonyi ajándék lehet belőle!

Az eperbor elkészítése nem nehéz, ugyanakkor időigényes folyamat, ezért itt az ideje elkezdened, ha karácsonykor már ezt szeretnéd szürcsölni a karácsonyfa alatt.

Ha bor, akkor mindenkinek azonnal a szőlőből készült, hagyományos verzió jut eszébe, pedig ezt a finom italt el lehet készíteni más gyümölcsökből is, például eperből, szilvából, csipkebogyóból, sőt, egyes receptek szerint még bizonyos gyökérzöldségekből is. Igaz, ezek a borok nem sorakoznak ott minden bolt italos polcain. Szerencsére azonban az eperbor elkészítéséhez nem kell borásznak lenned, elég, ha van otthon friss vagy mirelit gyümölcsöd, néhány üres és tiszta borosüveged és némi citromod, cukrod.

DIY eperbor – így készítheted el házilag!

Talán azt gondolnád, az eperbor szirupos és túl édes, de ez nem így van. Ez a sokoldalú gyümölcs nagyon finoman képes árnyalni a bort akkor is, ha száraz. Az alábbi recept alapján nagyjából 10 liter eperborra lehet számítani. Ennek az elkészítése körülbelül 3 hónap, szóval, ha karácsonyra szánod, kezdj bele minél hamarabb!

Hozzávalók:

  • 3 kiló – lehetőleg friss – eper
  • 9 liter forró víz
  • 1 citrom leve
  • 2,2 kg cukor

Elkészítés:

  1. Villával nyomkodd össze az epret egy tálban, ezután öntsd hozzá a forrásban lévő vizet és a citrom levét. Kevergesd körülbelül 2 percig. Fedd le az edényt egy tiszta vászonruhával és tedd hűvös, sötét helyre. A következő egy hétben mindennap keverd meg egyszer.
  2. Hét nap elteltével dupla sajtruha segítségével szűrd le a folyadékot egy nagy tálba, a pépet dobd ki. Alaposan keverd össze az epres folyadékot a cukorral, majd ismét hagyd állni az italt egy hétig. Takard le, keverd meg naponta egyszer.
  3. A második hét leteltével töltsd a kész eperbort üvegekbe és zárd le parafadugóval. Pihentesd a borokat hűvös helyen három hónapig. Akkor van teljesen kész, ha nem tűnik buborékosnak, ekkor töltheted kisebb üvegekbe ajándékozáshoz. Ha igazán finom, érett borra vágysz, tegyél el 1-2 üveggel a kamrába és hagyd pihenni egy teljes éven át.
Forrás: treehugger.com, fotó: freepik.com

2024. szeptember 30. 16:01



hirdetés
hirdetés


Legnépszerűbb témák







EZT IS Ajánljuk












OTTHON DEKOR
NAPPALI KONYHA KERT GYEREKSZOBA
DIY
ÉKSZEREK KIEGÉSZÍTŐK RUHÁK BEAUTY
CSALÁD
GYEREKEKKEL GYEREKEKNEK
ÚJRAHASZNOSÍTÁS
ELŐTTE-UTÁNA MENTSD MEG A FÖLDET!
EGÉSZSÉG GASZTRO
LEVESEK, ELŐÉTELEK FŐÉTELEK DESSZERTEK MENTES RECEPTEK
AMIGURUMI
ÖTLETEK TI KÜLDTÉTEK
INSPIRÁCIÓ
TAVASZ NYÁR ŐSZ TÉL TI KÜLDTÉTEK ÚJDONSÁGOK Sztárokkal alkottunk
ALKOTÓINK
Berky Alexandra Kubinyi Szilvia Kurdi Gabi Szebeni Gál Vera Vesztl Fanni Farkasvölgyi Orsi Rácz Anikó Sebestyén Éva Csorba Anita
WEBSHOP