hirdetés

Fizess elő
a magazinra!
Alkoss
velünk!

OTTHON DEKOR DIY EGYÜTT A CSALÁD ÚJRAHASZNOSÍTÁS GASZTRO AMIGURUMI INSPIRÁCIÓ WEBSHOP

Tudnivalók a zsugorfóliáról

Kipróbáltátok már a zsugorfóliát a gyerkőccel? Itt az idő, mert igazán egyszerű technika és jópofa kis tárgyakat készíthettek.  
 
 
A zsugorfólia vékony műanyag lap, mely hő hatására kb. negyedére zsugorodik össze. Ez a tulajdonsága a minták felrajzolásánál jelent nagy előnyt, mert bonyolultabb motívumokat is könnyebben tudunk négyszeres méretben megrajzolni. Ezek zsugorítás után finom rajzolatú mintákká változnak. A sütés hatására a vonalak határozottabbá, a színek intenzívebbé válnak, a vékony fólia kb. 1 mm vastagságú lappá keményedik.A fóliából készülhet medál, mobildísz, kulcstartó, hajcsat, kitűző, gomb és még sokféle tárgy. A zsugorított fóliából készült díszek jól társíthatók más anyagokkal, textillel, dróttal, fonallal, gyönggyel.
A zsugorfólia átlátszó, opálosan áttetsző, fehér és fekete színekben kapható.
A fóliát finom csiszolópapírral, azonos irányú húzásokkal át kell simítani, hogy a felülete karcos legyen. Az érdes felület jól színezhető, festhető, mert a finom résekben megtapad a színes ceruza, filctoll festékanyaga. Kapható előre csiszolt verzió is. 
A ceruzarajz hátránya, hogy zsugorítás után kissé maszatolódhat, ezért érdemes a darabot kisütés után egy réteg lakkal bevonni. Az alkoholos filccel rajzolt, színezett minták nem kenődnek el.
Bélyegzővel is nyomtathatunk mintát a fóliára, de a festéket nem szívja magába a fólia, az csak zsugorításkor rögzül a hőtől, ezért a mintát óvatosan színezzük ki.
A fólia a színezés, mintázás után ollóval formára vágható, és hogy a forma majd felfűzhető legyen, át is lyukaszthatjuk, akár több helyen is. A zsugorodás nemcsak a forma és a minta, de a lyuk is összemegy!
A kész minta zsugorítható sütőben vagy speciális, hobbi hőlégfúvót is használhatunk. Mikrohullámú sütő nem alkalmas erre a célra!A formát tegyük sütőpapírra úgy, hogy a rajzos oldal legyen felül, majd tegyük előmelegített, kb. 150 fokos sütőbe. Ha hőlégfúvót használunk, csipesszel vagy pálcával szorítsuk le a formát, nehogy a levegő elfújja. Sütés közben a fólia felkunkorodik, összecsavarodik, de később, ahogy a középrész is zsugorodni kezd, kisimul. Még melegen alakítható úgy, hogy megfordítjuk, és a hátoldaláról lelapítjuk, pl. egy kés lapjával.
A kész formát kihűlés után lakkozhatjuk. Láncra, szalagra fűzhetjük, ruhára, táskára varrhatjuk, vagy más kiegészítőkkel kombinálhatjuk.

Legnépszerűbb témák
EZT IS Ajánljuk

GYEREKEKKEL
Diy ceruzadekor

TAVASZ
Virágképek
TI KÜLDTÉTEK
Amigurumi manófa


OTTHON DEKOR
NAPPALI KONYHA KERT GYEREKSZOBA
DIY
ÉKSZEREK KIEGÉSZÍTŐK RUHÁK BEAUTY
EGYÜTT A CSALÁD
GYEREKEKKEL GYEREKEKNEK
ÚJRAHASZNOSÍTÁS
ELŐTTE-UTÁNA MENTSD MEG A FÖLDET!
GASZTRO
LEVESEK, ELŐÉTELEK FŐÉTELEK DESSZERTEK MENTES RECEPTEK
AMIGURUMI
ÖTLETEK TI KÜLDTÉTEK
INSPIRÁCIÓ
TAVASZ NYÁR ŐSZ TÉL TI KÜLDTÉTEK ÚJDONSÁGOK Sztárokkal alkottunk
WEBSHOP