Az élelmiszerbiztonsági szakemberek szerint az alumíniumfólia nem alkalmas főtt ételek biztonságos tárolására. Bár sokak számára kézenfekvő megoldásnak tűnhet a maradékok becsomagolása és hűtőbe helyezése, valójában olyan környezetet teremthet, amely kedvez a veszélyes kórokozók elszaporodásának.
Az alumíniumfólia nem biztosít tökéletes, légmentes lezárást, mivel nem tapad saját magához és nem illeszkedik teljesen az étel felületére. Emiatt bejuthat némi levegő, ami kedvez a baktériumok, gombák és vírusok szaporodásának. A nem megfelelően tárolt élelmiszerekben könnyen elszaporodhat például a Staphylococcus aureus, amely ételmérgezést okozó méreganyagokat termel, vagy a Bacillus cereus, amely hányást, hasfájást és hasmenést idézhet elő. Súlyosabb esetekben kialakulhat Clostridium botulinum-fertőzés, amely botulizmust okoz, illetve Listeria monocytogenes-fertőzés, amely főként idősekre, várandósokra és legyengült immunrendszerűekre jelent veszélyt.
A Food Standards Scotland figyelmeztet arra is, hogy savas ételeket – mint a rebarbara, gyümölcsök vagy káposztafélék – ne tároljunk alumíniumfóliában, mivel ezek reakcióba léphetnek a fémmel. Ennek következtében az alumínium kioldódhat az ételbe. Bár a kioldódó mennyiség általában nem jelent közvetlen egészségügyi kockázatot, hosszabb tárolás esetén az ízre is hatással lehet.
A maradékok tárolásához használjunk nem reaktív, légmentesen záródó dobozokat. Ezek megakadályozzák a baktériumok bejutását, segítenek megőrizni az étel nedvességtartalmát és meggátolják, hogy az étel átvegye más élelmiszerek szagát a hűtőszekrényben.
A megfelelő csomagolás önmagában nem elegendő, az étel tárolási hőmérséklete legalább ilyen fontos. Az élelmiszereket a baktériumok gyors szaporodását elősegítő „ hőmérsékleti veszélyzónán” kívül kell tartani. Ez a hőmérséklettartomány 4°C és 60°C között van. Az FSIS ajánlása szerint a főtt ételeket legkésőbb két órával a tálalás után hűtőbe kell helyezni, ha a környezeti hőmérséklet meghaladja a 32°C-ot, ez az idő egy órára csökken.
2025. április 24. 12:55
OTTHON DEKOR NAPPALI KONYHA KERT GYEREKSZOBA DIY ÉKSZEREK KIEGÉSZÍTŐK RUHÁK BEAUTY CSALÁD GYEREKEKKEL GYEREKEKNEK ÚJRAHASZNOSÍTÁS ELŐTTE-UTÁNA MENTSD MEG A FÖLDET! EGÉSZSÉG GASZTRO LEVESEK, ELŐÉTELEK FŐÉTELEK DESSZERTEK MENTES RECEPTEK AMIGURUMI ÖTLETEK TI KÜLDTÉTEK INSPIRÁCIÓ TAVASZ NYÁR ŐSZ TÉL TI KÜLDTÉTEK ÚJDONSÁGOK Sztárokkal alkottunk ALKOTÓINK Berky Alexandra Kubinyi Szilvia Kurdi Gabi Szebeni Gál Vera Vesztl Fanni Farkasvölgyi Orsi Rácz Anikó Sebestyén Éva Csorba Anita RSS feliratkozás JÁTÉKSZABÁLYZAT
IMPRESSZUM MÉDIAAJÁNLAT ELŐFIZETÉS KAPCSOLAT ÁSZF
praktika.hu © 2025 – minden jog fenntartva