Fizess elő
a magazinra!
Mobil menu
OTTHON DEKOR DIY CSALÁD ÚJRAHASZNOSÍTÁS EGÉSZSÉG GASZTRO AMIGURUMI INSPIRÁCIÓ ALKOTÓINK

Veszélyes alufóliába csomagolni az ételmaradékot: ha eddig így csináltad, változtass!

Sokan kapják elő automatikusan az alufóliát, ha a maradék ételt kell elcsomagolni, a szakemberek szerint azonban ez kifejezetten rossz ötlet. Tudd meg, miért!

Az élelmiszerbiztonsági szakemberek szerint az alumíniumfólia nem alkalmas főtt ételek biztonságos tárolására. Bár sokak számára kézenfekvő megoldásnak tűnhet a maradékok becsomagolása és hűtőbe helyezése, valójában olyan környezetet teremthet, amely kedvez a veszélyes kórokozók elszaporodásának.

128832.jpgVeszélyes alufóliába csomagolni az ételmaradékot?

Miért nem biztonságos az alufóliás tárolás?

Az alumíniumfólia nem biztosít tökéletes, légmentes lezárást, mivel nem tapad saját magához és nem illeszkedik teljesen az étel felületére. Emiatt bejuthat némi levegő, ami kedvez a baktériumok, gombák és vírusok szaporodásának. A nem megfelelően tárolt élelmiszerekben könnyen elszaporodhat például a Staphylococcus aureus, amely ételmérgezést okozó méreganyagokat termel, vagy a Bacillus cereus, amely hányást, hasfájást és hasmenést idézhet elő. Súlyosabb esetekben kialakulhat Clostridium botulinum-fertőzés, amely botulizmust okoz, illetve Listeria monocytogenes-fertőzés, amely főként idősekre, várandósokra és legyengült immunrendszerűekre jelent veszélyt.

Reakció savas ételekkel

A Food Standards Scotland figyelmeztet arra is, hogy savas ételeket – mint a rebarbara, gyümölcsök vagy káposztafélék – ne tároljunk alumíniumfóliában, mivel ezek reakcióba léphetnek a fémmel. Ennek következtében az alumínium kioldódhat az ételbe. Bár a kioldódó mennyiség általában nem jelent közvetlen egészségügyi kockázatot, hosszabb tárolás esetén az ízre is hatással lehet.

Biztonságos tárolási megoldások

A maradékok tárolásához használjunk nem reaktív, légmentesen záródó dobozokat. Ezek megakadályozzák a baktériumok bejutását, segítenek megőrizni az étel nedvességtartalmát és meggátolják, hogy az étel átvegye más élelmiszerek szagát a hűtőszekrényben.

A hőmérséklet szerepe

A megfelelő csomagolás önmagában nem elegendő, az étel tárolási hőmérséklete legalább ilyen fontos. Az élelmiszereket a baktériumok gyors szaporodását elősegítő „ hőmérsékleti veszélyzónán” kívül kell tartani. Ez a hőmérséklettartomány 4°C és 60°C között van. Az FSIS ajánlása szerint a főtt ételeket legkésőbb két órával a tálalás után hűtőbe kell helyezni, ha a környezeti hőmérséklet meghaladja a 32°C-ot, ez az idő egy órára csökken.

A brit FSA felmérése szerint sokan helyhiány miatt hűtésre nem alkalmas helyeken – például teraszon, erkélyen vagy garázsban – tárolják a maradékot, ami komoly kockázatot jelent. A biztonság érdekében a hűtő hőmérsékletét maximum 5°C-ra kell beállítani. A maradék ételeket legfeljebb 48 órán belül fogyasszuk el, mivel a hűtés csupán lassítja, de nem állítja meg a baktériumok szaporodását. A –18°C-on történő fagyasztás azonban már teljesen megállítja a baktériumszaporodást, így az ételek hosszú távú tárolása is biztonságos lehet.
Forrás: DailyMail, fotó: freepik.com
 

2025. április 24. 12:55



hirdetés
hirdetés


Legnépszerűbb témák







EZT IS Ajánljuk












OTTHON DEKOR
NAPPALI KONYHA KERT GYEREKSZOBA
DIY
ÉKSZEREK KIEGÉSZÍTŐK RUHÁK BEAUTY
CSALÁD
GYEREKEKKEL GYEREKEKNEK
ÚJRAHASZNOSÍTÁS
ELŐTTE-UTÁNA MENTSD MEG A FÖLDET!
EGÉSZSÉG GASZTRO
LEVESEK, ELŐÉTELEK FŐÉTELEK DESSZERTEK MENTES RECEPTEK
AMIGURUMI
ÖTLETEK TI KÜLDTÉTEK
INSPIRÁCIÓ
TAVASZ NYÁR ŐSZ TÉL TI KÜLDTÉTEK ÚJDONSÁGOK Sztárokkal alkottunk
ALKOTÓINK
Berky Alexandra Kubinyi Szilvia Kurdi Gabi Szebeni Gál Vera Vesztl Fanni Farkasvölgyi Orsi Rácz Anikó Sebestyén Éva Csorba Anita
WEBSHOP