Tojásfestés természetesen


Mikor tojásszínezésről van szó, a festőnövények közül a prímet a vöröshagyma héja viszi, pedig egyéb konyhai növényekkel, fűszerekkel bővíthetünk a színskálán. Ezek a tónusok visszafogottak lesznek, nélkülözik a harsányságot, ami épp illik az egyébként is népszerű natúr irányzathoz.

tojás, húsvét, tojásfestés, természetes, natúr, festőlé, fűszer, zöldség,

Konyhánk tárháza a természetes színezőanyagoknak is, hiszen a cékla leve, vagy a kurkumával fűszerezett mártás a fehér terítőn maradandó nyomot hagy. Az erős színű növények szépen megfestik a tojásokat is. Lehet kísérletezni, milyen erős festőlevet készítsünk, mennyi ideig hagyjuk benne a tojásokat, mert ezek döntik el a születő színek intenzitását, mélységét.

Bármelyik növényünket vagy fűszerünket választjuk, a színezés menete azonos. Egy kis lábasba tegyük bele óvatosan a tojásokat, szórjuk rá az apróra vágott zöldséget, a szétnyomkodott bogyókat vagy a fűszert, majd öntsük fel hideg vízzel, hogy ellepje. Adjunk hozzá egy kanál ecetet – a barna héjú tojásokhoz kicsit többet –, és lassú tűzön főzzük 15-20 percig. Ezután hagyjuk a lében kihűlni a tojásokat, majd lefedve, hűtőben áztassuk tovább, míg el nem érjük a kívánt színerősséget. Ez legalább 2-3 óra, de egy teljes napnál ne legyen több.

Ha kifejezetten homogén felületet szeretnénk, leszűrt levet használjunk. Tojásszínezéskor használjunk gumikesztyűt, hogy a kezünket ne fogják be a főzőlevek.

A magazin oldalain bemutatjuk a lila káposzta, a petrezselyem, a spenót, a kurkuma, a pirospaprika festőlevében színezett tojásokat. Eláruljuk, hogy mitől lesznek élénkebbek a színek, mivel tehetjük a barna tojást világosabbá, hogyan kapunk egységes színű héjat.

Tetszett a cikk? Oszd meg barátaiddal:
Nyomtatás

EZT IS NÉZD MEG!


10 csodás, tavaszi, virágos ötlet
Hangolódj a közelgő húsvétra csodás, virágos dekorációval. Meríts ötletet a képekből...
Nyaralós album
Kedves Brigitta!Megtaláltam a facebookon is az elérhetőségét, azért regisztráltam...
Milyen festéket válasszak?
Kedves Szakértők! Érdeklődni szeretnék, hogy milyen festéket használjak ahhoz a táblához,...
Ünnepi scrapbook oldalak
Kedves Brigitta! Látványosabb, élénkebb, mozgalmasabb
Szikrázó tojások
Dekorálj csillogó tojásokat idén. 
Skanzen húsvét
Az idei rendezvény központi témája legősibb húsvéti jelképünk, a bárány, és a hozzá...

TPL_BEEZ2_ADDITIONAL_INFORMATION