A sokoldalú parafa


Mostantól nemcsak borosüveg dugójaként vagy padlóburkolóként találkozhatsz a parafával, mert – újfajta feldolgozásának köszönhetően – akár ékszert is készíthetsz belőle. 

 

Parafa szövet, szalag, golyó és öntapadós parafa papír, csak néhány a legújabb hobbi alapanyagok közül, amelyek ezentúl megmozgathatják a kreatív alkotók fantáziáját. A legizgalmasabb ezekben, hogy lehetőséget adnak arra, hogy olyan dolgokat is készíthess belőle, ami eddig kivitelezhetetlen volt a préselt parafa lapok törékenysége miatt. A parafa szövet tulajdonképpen egy nagyon vékonyra – alig fél milliméteresre – vágott parafa lap, amit egy hordozóanyagra ragasztanak fel. Táskák, pénztárcák, telefon- vagy tablettokok varrhatók belőle, a merészebbek pedig akár egy csokornyakkendővel is megpróbálkozhatnak. A parafából készült zsinórból és golyókból ékszereket alkothatsz, az öntapadós parafa papír és matrica pedig kiváló lehetőséget nyújt arra, hogy képeslapokat, füzetborítókat dekorálj velük.  

Hogyan kezeld? Ha a parafa szövet meggyűrődik, kis hőmérsékleten, másik anyagon keresztül átvasalhatod. A szennyeződést nedves ruhával töröld le, de ne tedd vízbe, mosó- és szárítógépbe. 

 

Akár a papír

Ünnepre hangoló külsőt adhatsz a legegyszerűbb kinézetű füzetnek is öntapadós parafa papírból kivágott adventi motívummal és parafa matrica felirattal. A ragasztós hátoldalú hordozópapírra kasírozott rendkívül vékony parafát vághatod, tépheted, lyukaszthatod, de festhetsz, rajzolhatsz és pecsételhetsz is rá.

 

Szövethatás

A bőrhöz hasonló parafa textilre ugyanúgy tekinthetsz, mintha szövet lenne, szabhatod, kézzel és géppel is varrhatsz belőle. Kétféle vastagságban találod meg, 0,5 mm-es és 0,8 mm-es közül választhatsz, attól függően, mit varrnál belőle. Bár a vékony parafa réteget egy hálós hordozóanyagra dolgozzák rá, érdemes filccel vagy más textillel még merevíteni, hogy tartása legyen. A tablettok béleléséhez puha barkácsfilcet ajánlunk, ez kellő tartást ad a toknak és az eszközt is védi.  

Parafazsinórból

A keskeny, ám strapabíró parafa szalagokból ékszereket, kulcstartót készíthetsz, kombinálhatod parafa vagy egyéb természetes anyagú gyöngyökkel, kiegészítőkkel. Ehhez a karkötőhöz jól illenek a fagolyók. 

 

Tetszett a cikk? Oszd meg barátaiddal:
Nyomtatás

TPL_BEEZ2_ADDITIONAL_INFORMATION