Köményes sörkifli és borsóleves
Kiskunhalas környékén a köményes-sós kifli az esti kártyázás, iszogatás elmaradhatatlan kelléke. Kánikula idején főleg hideg sörrel fogyasztják, a hűvösebb napokon azonban borkorcsolyaként is kiváló. Borbás Marcsi szerint azonban nagyon jó akkor is, ha egy üdítő leves mellé kínáljuk, könnyű nyári ebédként.
Míg a szezon elején a héjával együtt főzve készít krémlevest a zöldborsóból, addig nyár derekán inkább azért, mert már nem eléggé zsengék a hüvelyek. A kifejtett szemeket párolt hagymával és egy maréknyi mentalevéllel összefőzi. A mentától kellemesen friss, üde lesz a leves, hidegen és melegen is egyaránt finom. A tejszín selymesebbé teszi és kiemeli az ízeket. A petrezselymet csak tálaláskor szórja a tetejére, hogy megmaradjon az aromája.
A köménymag nem kifejezetten divatos fűszer, pedig kedvező hatásai miatt több figyelmet érdemelne. Káposztafélékben és zsírosabb ételekben hatóanyagai segítik az emésztést. A gyomorrontás után ajánlott köménymaglevesben bélfertőtlenítő, baktérium- és gombaölő hatása gyorsítja a gyógyulást. Gyomorerősítő tulajdonságát köménymaglikőr készítésekor kamatoztatják. Teaként kisbabáknak szélhajtó, görcsoldó hatása miatt adják.
Hozzávalók 4-6 személyre:
A leveshez:
1 kg zöldborsó
1 fej vöröshagyma
1 ek. zsír
só
csipet cukor
fehérbors
2 dl tejszín
nagy csokor menta és petrezselyemzöld
A kiflihez, 48 darab lesz belőle:
10 dkg vaj
10 dkg cukor
5 dl tej
8 dkg élesztő
1 kg búzaliszt
2 kk. só
A kenéshez:
20 dkg vaj
1 kk. só
A tetejére:
2 tojássárgája
köménymag
Először fél csésze langyos tejben feloldja a cukrot és elmorzsolja benne az élesztőt. A vajat felolvasztja, a lisztet tálba szitálja, elvegyíti benne a sót. A felfutott élesztőt a liszthez önti, és a többi tejjel összedolgozza. Ha már kezd összeállni a tészta, belecsorgatja a vajat, és addig dagasztja, amíg elválik a kezétől és a táltól. Letakarva félreteszi, amíg megkel a tészta, elkészíti a levest.
Az apróra vágott hagymát megdinszteli a zsírban, beleszórja a megtisztított borsót, megsózza, pici cukrot is ad hozzá, pár percig kevergeti, aztán felönti egy liter vízzel, beleteszi a mentaleveleket, és megfőzi. Botmixerrel simára keveri, és átszűri a levest, hogy a rostjai ne kerüljenek bele. Végül a tejszínt is beleönti, de azzal már nem főzi.
A megkelt kiflitésztát lisztezett deszkán átgyúrja, hat kis cipót formáz belőle. Mindegyik cipóból kerek lapot nyújt, és a sóval elkevert vajjal megkeni. A tésztakorongot nyolc cikkre vágja, és az egyes cikkeket szélük felől feltekeri, tepsibe sorolja a kifliket. Megkeni a tojássárgájával, megszórja mindet köménymaggal, és előmelegített, forró sütőben 20-25 perc alatt szép pirosra süti.
MARCSI TANÁCSA: Ahogyan a legtöbb kelt tészta, a sörkifli is azon melegében a legfinomabb. Ha esetleg mégis maradna belőle, másnap, forró sütőbe téve egy-két perc után ismét frissnek hat.