hirdetés

Fizess elő
a magazinra!
Alkoss
velünk!

OTTHON DEKOR DIY CSALÁD ÚJRAHASZNOSÍTÁS EGÉSZSÉG GASZTRO AMIGURUMI INSPIRÁCIÓ ALKOTÓINK

Köményes sörkifli és borsóleves

Kiskunhalas környékén a köményes-sós kifli az esti kártyázás, iszogatás elmaradhatatlan kelléke. Kánikula idején főleg hideg sörrel fogyasztják, a hűvösebb napokon azonban borkorcsolyaként is kiváló. Borbás Marcsi szerint azonban nagyon jó akkor is, ha egy üdítő leves mellé kínáljuk, könnyű nyári ebédként.
Míg a szezon elején a héjával együtt főzve készít krémlevest a zöldborsóból, addig nyár derekán inkább azért, mert már nem eléggé zsengék a hüvelyek. A kifejtett szemeket párolt hagymával és egy maréknyi mentalevéllel összefőzi. A mentától kellemesen friss, üde lesz a leves, hidegen és melegen is egyaránt finom. A tejszín selymesebbé teszi és kiemeli az ízeket. A petrezselymet csak tálaláskor szórja a tetejére, hogy megmaradjon az aromája.

A köménymag nem kifejezetten divatos fűszer, pedig kedvező hatásai miatt több figyelmet érdemelne. Káposztafélékben és zsírosabb ételekben hatóanyagai segítik az emésztést. A gyomorrontás után ajánlott köménymaglevesben bélfertőtlenítő, baktérium- és gombaölő hatása gyorsítja a gyógyulást. Gyomorerősítő tulajdonságát köménymaglikőr készítésekor kamatoztatják. Teaként kisbabáknak szélhajtó, görcsoldó hatása miatt adják.
 


Hozzávalók 4-6 személyre:
A leveshez:
1 kg zöldborsó
1 fej vöröshagyma
1 ek. zsír

csipet cukor
fehérbors
2 dl tejszín
nagy csokor menta és petrezselyemzöld

A kiflihez, 48 darab lesz belőle:
10 dkg vaj
10 dkg cukor
5 dl tej
8 dkg élesztő
1 kg búzaliszt
2 kk. só
A kenéshez:
20 dkg vaj
1 kk. só
A tetejére:
2 tojássárgája
köménymag
 

Először fél csésze langyos tejben feloldja a cukrot és elmorzsolja benne az élesztőt. A vajat felolvasztja, a lisztet tálba szitálja, elvegyíti benne a sót. A felfutott élesztőt a liszthez önti, és a többi tejjel összedolgozza. Ha már kezd összeállni a tészta, belecsorgatja a vajat, és addig dagasztja, amíg elválik a kezétől és a táltól. Letakarva félreteszi, amíg megkel a tészta, elkészíti a levest.
Az apróra vágott hagymát megdinszteli a zsírban, beleszórja a megtisztított borsót, megsózza, pici cukrot is ad hozzá, pár percig kevergeti, aztán felönti egy liter vízzel, beleteszi a mentaleveleket, és megfőzi. Botmixerrel simára keveri, és átszűri a levest, hogy a rostjai ne kerüljenek bele. Végül a tejszínt is beleönti, de azzal már nem főzi.
A megkelt kiflitésztát lisztezett deszkán átgyúrja, hat kis cipót formáz belőle. Mindegyik cipóból kerek lapot nyújt, és a sóval elkevert vajjal megkeni. A tésztakorongot nyolc cikkre vágja, és az egyes cikkeket szélük felől feltekeri, tepsibe sorolja a kifliket. Megkeni a tojássárgájával, megszórja mindet köménymaggal, és előmelegített, forró sütőben 20-25 perc alatt szép pirosra süti.

MARCSI TANÁCSA: Ahogyan a legtöbb kelt tészta, a sörkifli is azon melegében a legfinomabb. Ha esetleg mégis maradna belőle, másnap, forró sütőbe téve egy-két perc után ismét frissnek hat.

 



hirdetés


Legnépszerűbb témák


hirdetés


hirdetés


EZT IS Ajánljuk

LEVESEK, ELŐÉTELEK
Besamelmártásos spárga











OTTHON DEKOR
NAPPALI KONYHA KERT GYEREKSZOBA
DIY
ÉKSZEREK KIEGÉSZÍTŐK RUHÁK BEAUTY
CSALÁD
GYEREKEKKEL GYEREKEKNEK
ÚJRAHASZNOSÍTÁS
ELŐTTE-UTÁNA MENTSD MEG A FÖLDET!
EGÉSZSÉG GASZTRO
LEVESEK, ELŐÉTELEK FŐÉTELEK DESSZERTEK MENTES RECEPTEK
AMIGURUMI
ÖTLETEK TI KÜLDTÉTEK
INSPIRÁCIÓ
TAVASZ NYÁR ŐSZ TÉL TI KÜLDTÉTEK ÚJDONSÁGOK Sztárokkal alkottunk
ALKOTÓINK
Berky Alexandra Kubinyi Szilvia Kurdi Gabi Szebeni Gál Vera Vesztl Fanni Farkasvölgyi Orsi Rácz Anikó Sebestyén Éva Csorba Anita
WEBSHOP