hirdetés

Fizess elő
a magazinra!
Alkoss
velünk!

OTTHON DEKOR DIY CSALÁD ÚJRAHASZNOSÍTÁS EGÉSZSÉG GASZTRO AMIGURUMI INSPIRÁCIÓ ALKOTÓINK

Csiperke

A gomba tápláló, nem hizlal, koleszterinmentes és nagyon finom. S ezzel még nem érnek véget az értékes tulajdonságai.
A gomba kalapjának bőrében fontos ásványi anyagok találhatók: nagyobb mennyiségű káliumot és foszfort, jelentős mennyiségű D-vitamint tartalmaznak. Magas fehérje tartalma miatt kitűnő húspótló, s a vele együtt fogyasztott más ételek hasznosulását is segíti.
Cikkünkben tanácsokkal szolgálunk, hogyan ismerhetjük fel vásárláskor a frissen szedett, fiatal gombát, mire kell ügyelnünk tisztításakor és a belőle készült ételek tárolásakor.
A gombát változatosan, sokféleképpen készíthetjük el, párolhatjuk, süthetjük, tölthetjük is, egyik módja finomabb, mint a másik.

Jó tudni...
  • friss, fiatal gombát keressünk, amelynek még zárt a ka­lapja, világosak a lemezei, mert a gomba magas víztartalma miatt gyorsan megromlik.
  • meghámozni nem kell! A gomba kalapjának bőrében fontos ásványi anyagok találhatók: nagyon sok káliumot, foszfort és D-vitamint tartalmaz. Tisztításkor a szára felől vágjuk le a tönkjéről a földes részt, egyébként  elegendő kis kefével letisztogatni. Szükség esetén bő hideg vízben többször mossuk át. Gyorsan dolgozzunk, nehogy a gomba megszívja magát vízzel.
  • hűvös, száraz helyen 2-4 napig tárolhatjuk. A gombával készült ételeket azonban legjobb frissen elfogyasztani. A megpárolt gombát fagyasztóban 1 hónapig eltarthatjuk, de ha tojás is van az ételben, ne tároljuk mélyhűtőben sem.
Sonkás, sajtos gombaburgerek
  • 16 közepes gomba 
  • fél citrom leve
  • 25 dkg főtt, füstölt sonka
  • 1 fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 csilipaprika (elhagyható)
  • 2 ek. olívaolaj
  • 2 tojás
  • 20 dkg moz­za­rella saj
  • kakukkfű, zsálya, snidling

A gombák szárát törjük ki, a kalapokat locsoljuk le a citrom levével. A szárakat, a hagymát, a sonkát meg a sajtot vágjuk kis kockákra. A fokhagymát reszeljük le. A paprika húsát vágjuk apróra. A gombafejeket hirtelen süssük meg az olajban, majd szedjük papírtörlőre, és tartsuk melegen. Tegyük a serpenyőbe a hagymát, a paprikát, a gombaszárat, a sonkát, és 5-8 perc alatt pároljuk meg. Vegyük le a tűzről, és adjuk hozzá a fokhagymát, a sajtot, a zöldfűszert és a kissé felvert tojásokat. Ízesítsük borssal, sóval. A tölteléket kanalazzuk a gombafejek felébe, majd fedjük be a másik felével, kissé nyomjuk össze, és kössük át leforrázott snidlinggel. Egy kivajazott tűzálló tálba ültessük egymás mellé a töltött gombacsomagokat, szórjunk közéjük néhány zsályalevelet, és előmelegített sütőben 10 perc alatt süssük készre.

fotó:henisütneked, receptvarázs



hirdetés


Legnépszerűbb témák


hirdetés


hirdetés


EZT IS Ajánljuk












OTTHON DEKOR
NAPPALI KONYHA KERT GYEREKSZOBA
DIY
ÉKSZEREK KIEGÉSZÍTŐK RUHÁK BEAUTY
CSALÁD
GYEREKEKKEL GYEREKEKNEK
ÚJRAHASZNOSÍTÁS
ELŐTTE-UTÁNA MENTSD MEG A FÖLDET!
EGÉSZSÉG GASZTRO
LEVESEK, ELŐÉTELEK FŐÉTELEK DESSZERTEK MENTES RECEPTEK
AMIGURUMI
ÖTLETEK TI KÜLDTÉTEK
INSPIRÁCIÓ
TAVASZ NYÁR ŐSZ TÉL TI KÜLDTÉTEK ÚJDONSÁGOK Sztárokkal alkottunk
ALKOTÓINK
Berky Alexandra Kubinyi Szilvia Kurdi Gabi Szebeni Gál Vera Vesztl Fanni Farkasvölgyi Orsi Rácz Anikó Sebestyén Éva Csorba Anita
WEBSHOP