hirdetés

Fizess elő
a magazinra!
Alkoss
velünk!

OTTHON DEKOR DIY CSALÁD ÚJRAHASZNOSÍTÁS EGÉSZSÉG GASZTRO AMIGURUMI INSPIRÁCIÓ ALKOTÓINK

Mazsolás egytálétel

A régi, falusi lakodalmi ebédek egyik jellegzetes fogása volt ez az egressel savanyított, mazsolával édesített, laktató nyári egytálétel. Ezt a régi receptet ajánlja elkészítésre Borbás Marcsi.

Régen, amikor már érett a szőlő, az is került bele, így még üdítőbb lett. Az alapja jó sok zöldséggel főzött tyúkhúsleves, amit akkoriban természetesen ezeknek a mennyiségeknek a többszöröséből főztek, hatalmas edényekben. Kevés tennivaló adódott vele, nem kellett aggódni, hogy lesül, vagy kifut a fazékból, így a főzőasszony tudott közben más ételekkel is foglalkozni. A húsos ételekbe, sós levesekbe alma, szilva, szőlő került, mindig, ami éppen kéznél volt. Amikor szezonja volt, igyekeztek minél több gyümölcsöt aszalni, így tartósították télire.

 
Hozzávalók 6 személyre:
1 tyúk
3 sárgarépa
2 fehérrépa
1 zeller
1 kis fej hagyma
4-5 szem bors
1 pohár tejföl
3 ek. liszt
10 dkg mazsola
10 dkg kis szemű szőlő
5 dkg egres
citromhéj
fahéj
4 szem szegfűszeg
kakukkfűágacska
 
A megtisztított tyúkot egy fazék hideg vízben felteszi főni a sárgarépával, zellerrel, hagymával és fehérrépával. Kissé megsózza, beledobja a borsot, és kicsi lángon, enyhén gyöngyözve főzi, amíg megpuhul a hús. Kicsi lábasban, kevés vízzel felfőzi a mazsolát a szőlővel. Egy másikban az egrest a citromhéjjal, fahéjjal és a szegfűszeggel addig főzi, amíg szétfőnek a szemek, így könnyebb lesz áttörni az egrest. Ha már megfőtt a hús, kiemeli a tyúkot, hogy kicsit hűljön, mire feldarabolja. A lisztet elkeveri a tejfölben, és behabarja vele a levest. Az egrest átpasszírozza, az így kapott pikánsan savanykás, fűszeres gyümölcsvelőt a leveshez önti. Végül a szőlővel összefőzött mazsolát is a leveshez keveri. A tyúkot falatnyi darabokra bontva teszi a levesestálba. A sárgarépát is kiszedi és felkarikázza (a többi zöldséget kiemeli és félreteszi), a levest is hozzákanalazza. Tálaláskor még nagy kanál tejföllel gazdagítja a levest. Marcsi szerint még pikánsabb lesz az étel, ha kevés citromlevet is öntünk hozzá. Ezt mindenki ízlés szerint adagolja magának.

fotó forrása:henisütneked



hirdetés


Legnépszerűbb témák


hirdetés


hirdetés


EZT IS Ajánljuk

LEVESEK, ELŐÉTELEK
Besamelmártásos spárga
DESSZERTEK
A vízen kullogó

DESSZERTEK
Ferdinánd tekercs
FŐÉTELEK
Pincepörkölt










OTTHON DEKOR
NAPPALI KONYHA KERT GYEREKSZOBA
DIY
ÉKSZEREK KIEGÉSZÍTŐK RUHÁK BEAUTY
CSALÁD
GYEREKEKKEL GYEREKEKNEK
ÚJRAHASZNOSÍTÁS
ELŐTTE-UTÁNA MENTSD MEG A FÖLDET!
EGÉSZSÉG GASZTRO
LEVESEK, ELŐÉTELEK FŐÉTELEK DESSZERTEK MENTES RECEPTEK
AMIGURUMI
ÖTLETEK TI KÜLDTÉTEK
INSPIRÁCIÓ
TAVASZ NYÁR ŐSZ TÉL TI KÜLDTÉTEK ÚJDONSÁGOK Sztárokkal alkottunk
ALKOTÓINK
Berky Alexandra Kubinyi Szilvia Kurdi Gabi Szebeni Gál Vera Vesztl Fanni Farkasvölgyi Orsi Rácz Anikó Sebestyén Éva Csorba Anita
WEBSHOP