hirdetés

Fizess elő
a magazinra!
Alkoss
velünk!

OTTHON DEKOR DIY CSALÁD ÚJRAHASZNOSÍTÁS EGÉSZSÉG GASZTRO AMIGURUMI INSPIRÁCIÓ ALKOTÓINK

Tarkababos káposzta

Ez az egytálétel az igazi hideg napok fogása, amikor jól esik a meleg, tartalmas étel. Borbás Marcsi ezúttal Vas megyéből választotta a receptet, amit egy vendégség alkalmával lesett el a házigazdától.

Olyankor is szokta ezt főzni, ha több vendéget vár – mert könnyű előre elkészíteni, csak az a fontos, hogy legyen elég nagy edényünk hozzá. A tarkabab a csülökkel és a kolbásszal, meg a káposztával soknak tűnik, de igazán finom étek, és ha mértékkel fogyasztják, nem okoz gondot.  Ráadásul a savanyú káposzta az egyik legfontosabb téli vitaminforrásunk, magas rosttartalmával pedig segít az emésztésben is. Marcsi egész télen, néha hetente többször is tesz belőle az asztalra, gyakran csak úgy magában, vagy salátaként, tökmagolajjal. A fűszerezésnél gyakran használja a borsikafüvet (nevezik még borsfűnek és csombornak is), mert finom, enyhén borsos aromája remek ízt ad a káposzta- és babételeknek. Szárított levélkéit szórja az ételbe. Érzékenyebb gyomrúak számára pótolja a bors használatát, és segítségével a felfúvódás is elkerülhető.

Hozzávalók 6-8 személyre:

1 kg sertéshús (lapocka v. dagadó)
1-2 köröm vagy 1 első csülök kicsontozva
20 dkg füstölt kolbász
1 kg savanyú káposzta
25 dkg tarkabab
1 fej vöröshagyma
1 ek. mangalicazsír vagy olaj
borsikafű
köménymag
csípős cseresznyepaprika
babérlevél
fűszerpaprika
1 l paradicsomlé

A szárazbabot előző este beáztatja, mert ha jól bedagad, nagyon gyorsan megfő.
A savanyú káposztát mindig megkóstolja, és ha túl savanyúnak találja, kicsit kiöblíti. Az egyik lábasba beleteszi a babot és a karikákra vágott füstölt kolbászt, s felönti annyi vízzel, hogy jól ellepje, majd puhára főzi.
Közben a másik lábasba teszi a savanyú káposztát (a levet, amit kicsavar belőle, félreteszi, mert később még szükség lehet rá), erre kerülnek a csíkokra vágott húsok (a bőrös csülök semmiképpen sem hiányozhat ebből az ételből, mert attól lesz szép sűrű a leve). Annyi vizet önt rá, hogy a húsokat is ellepje, majd rászórja a fűszereket és egy kis kanál cukrot.
Amíg a kolbászos bab és a húsos káposzta megpuhul, nem marad más, mint a paradicsomos mártás elkészítése. A zsíron megpárolja az apró kockákra vágott hagymát, egy kanál lisztet és egy kávéskanál fűszerpaprikát szór rá, aztán felengedi a paradicsomlével. Ezt a mártást önti a babra, simára keveri, majd a káposztához adja. Ezután öt perc alatt összeforralja, és már kész is.
 



hirdetés


Legnépszerűbb témák


hirdetés


hirdetés


EZT IS Ajánljuk

LEVESEK, ELŐÉTELEK
Leves pisztránggal
LEVESEK, ELŐÉTELEK
Bolgár uborkaleves, a tarator











OTTHON DEKOR
NAPPALI KONYHA KERT GYEREKSZOBA
DIY
ÉKSZEREK KIEGÉSZÍTŐK RUHÁK BEAUTY
CSALÁD
GYEREKEKKEL GYEREKEKNEK
ÚJRAHASZNOSÍTÁS
ELŐTTE-UTÁNA MENTSD MEG A FÖLDET!
EGÉSZSÉG GASZTRO
LEVESEK, ELŐÉTELEK FŐÉTELEK DESSZERTEK MENTES RECEPTEK
AMIGURUMI
ÖTLETEK TI KÜLDTÉTEK
INSPIRÁCIÓ
TAVASZ NYÁR ŐSZ TÉL TI KÜLDTÉTEK ÚJDONSÁGOK Sztárokkal alkottunk
ALKOTÓINK
Berky Alexandra Kubinyi Szilvia Kurdi Gabi Szebeni Gál Vera Vesztl Fanni Farkasvölgyi Orsi Rácz Anikó Sebestyén Éva Csorba Anita
WEBSHOP