hirdetés

Fizess elő
a magazinra!
Alkoss
velünk!

OTTHON DEKOR DIY CSALÁD ÚJRAHASZNOSÍTÁS EGÉSZSÉG GASZTRO AMIGURUMI INSPIRÁCIÓ ALKOTÓINK

Nyúlpecsenye erdei gombával

Az Őrség egyik jellegzetes ünnepi ételét ismerhetik most meg Borbás Marcsitól, melyben a finom és omlós nyúlhús az ízletes erdei gombával társul.

A vidék erdeiben gazdagon terem az ehető gombák színe-java, így rengeteg helybéli ételbe jut belőlük. Az itt élő emberek asztalán pedig régen a legkülönbözőbb vadak és a házinyúl jelentették a húst.
 
Hozzávalók 4 személyre:
70 dkg házinyúl
20 dkg friss, vagy 5 dkg szárított erdei gomba (pl. vargánya)
egy fej hagyma
2 dl tejszín
10 dkg vaj
1 dl fehérbor
fehérbors, só
 
Lábasban vajat melegítünk, és üvegesre pároljuk benne az apró kockákra vágott hagymát. Rárakjuk a húsdarabokat, sózzuk, borsozzuk, kicsit megpirítjuk és átforgatjuk. Ezután felöntjük az egészet egy pohár finom, friss, gyümölcsillatú, száraz fehérborral. Fedjük le a lábast, de időnként kevergessük meg a húst, nagyjából félóra alatt megpárolódik. Közben aprítsuk fel a friss gombát – lehetőleg vargányát vagy rókagombát, de megfelel a tinóru is. Ha éppen nincs gombaszezon, akkor a szárítottat előző este áztassuk be. Ha megpuhult a nyúl, tegyük rá a felszeletelt gombát (a szárítottnak kicsit több idő kell), és még tíz percig főzzük, végül a tejszínnel sűrítsük, finomítsuk. Mint a legtöbb hagyományos magyar étel, ez is gyorsan készül és nagyon finom. Sokféle köret illik hozzá, nyáron petrezselymes krumplival, télen dödöllével szeretjük, de a rizs vagy a krumplipüré is jól kiegészíti.
 
Marcsi tanácsa szerint a nyulat érdemes kisebb darabokra vágni, a gerincéről lefejteni kétoldalt a húst és felkockázni, mert a csonttal együtt túl sokáig kellene főzni. A combokat viszont nem szükséges kicsontozni. A házinyúl húsa szép sovány, minden része ugyanolyan omlós. Így elmaradhat a csirkés ételeknél megszokott családi vita arról, hogy kié legyen a combja vagy a melle.
 

Fotó: ízek és kalandok



hirdetés


Legnépszerűbb témák


hirdetés


hirdetés


EZT IS Ajánljuk


FŐÉTELEK
A spenót
DESSZERTEK
A vízen kullogó
FŐÉTELEK
Szalonkocsonya










OTTHON DEKOR
NAPPALI KONYHA KERT GYEREKSZOBA
DIY
ÉKSZEREK KIEGÉSZÍTŐK RUHÁK BEAUTY
CSALÁD
GYEREKEKKEL GYEREKEKNEK
ÚJRAHASZNOSÍTÁS
ELŐTTE-UTÁNA MENTSD MEG A FÖLDET!
EGÉSZSÉG GASZTRO
LEVESEK, ELŐÉTELEK FŐÉTELEK DESSZERTEK MENTES RECEPTEK
AMIGURUMI
ÖTLETEK TI KÜLDTÉTEK
INSPIRÁCIÓ
TAVASZ NYÁR ŐSZ TÉL TI KÜLDTÉTEK ÚJDONSÁGOK Sztárokkal alkottunk
ALKOTÓINK
Berky Alexandra Kubinyi Szilvia Kurdi Gabi Szebeni Gál Vera Vesztl Fanni Farkasvölgyi Orsi Rácz Anikó Sebestyén Éva Csorba Anita
WEBSHOP