hirdetés

Fizess elő
a magazinra!
Alkoss
velünk!

OTTHON DEKOR DIY CSALÁD ÚJRAHASZNOSÍTÁS EGÉSZSÉG GASZTRO AMIGURUMI INSPIRÁCIÓ ALKOTÓINK

Almával töltött borjúszelet

A hagyományos ételek közül ezúttal a Nyírségből választottunk egy ínycsiklandó, almával készített húsételt. 
Zsidek László „Az eredeti recept ízvilága nem tűnt túl gazdagnak, ezért az almaszeletekre citromlevet csorgattam és kevés sherryben, (esetleg száraz vörösborban) pácoltam, végül pici fahéjjal is megszórtam, hogy aromásabb legyen a töltelék. Különleges köretet, forró, grillezett szilvát ajánlok a hús mellé. Sütés közben a gyümölcsben lévő cukor karamellizálódik, és előjön a szilva savassága is, így kitűnő kísérője lesz az omlósra sütött borjúhúsnak.”
 
 
Hozzávalók 4 személyre:
70 dkg borjúcomb (lehet sertéscomb vagy pulykamellfilé is)
15 dkg zsír (vagy 1 dl olaj)

frissen őrölt bors
60 dkg alma
1 citrom
0,5 dl sherry
őrölt fahéj
7 dkg liszt
1 kg krumpli
5 dkg vaj
petrezselyemzöld
50 dkg mirelit szilva
 
Elkészítés
A krumplikat alaposan megsikáljuk, és egy tepsiben forró sütőbe tesszük, így éppen megsülnek, mire a hússal elkészülünk. A borjúcombot először csak a rostokra merőlegesen bevagdossuk, aztán lemetszük, így szép nagy szeleteket kapunk. Szétnyitjuk, és kissé kiverjük ezeket a dupla méretű szeleteket, majd sózzuk, borsozzuk, pár percig pihentetjük.

Az almákat meghámozzuk, kettévágjuk, (magházukat kiemeljük), felszeleteljük, egy tányérba tesszük. Citromlével bőségesen meglocsoljuk, aztán ráöntjük a sherryt, és meghintjük a fahéjjal is, hogy az ízük jól átjárja az almát.

A befűszerezett hússzeletek egyik felére lecsepegtetett almaszeleteket fektetünk, ráhajtjuk a másik felüket, a széleket fogvájóval összetűzzük - így teljesen zárt húscsomagokat kapunk. Mindegyiket lisztbe forgatjuk. (A vékony lisztréteg lezárja a hús rostjait, ezzel megtartja az ízeket, és sütés közben megpirul, ettől még finomabb lesz a borjúszelet.)

Egy serpenyőben zsírt vagy olajat forrósítunk, és beletesszük a lisztbe forgatott húsbatyukat. Amikor az egyik oldaluk megsült, megfordítjuk, hogy a másik oldaláról is átsüljön. Villa helyett használjunk csipeszt vagy lapátot, nehogy kifolyjon az alma pikáns-fűszeres leve, ami zamatossá teszi a húst.

A puhára sült krumplik héját kereszt alakban bevágjuk, olvasztott vajjal megkenegetjük, és visszatesszük a sütőbe, hogy ropogósra piruljanak.
A felezett mirelit szilvát forró serpenyőben vagy grillrácson egy-két perc alatt átsütjük. Tálaláskor a sült krumplikba pici petrezselyembóbitát szúrunk.
 
fotó: nemvagyok mesterszakács

 


hirdetés


Legnépszerűbb témák


hirdetés


hirdetés


EZT IS Ajánljuk

LEVESEK, ELŐÉTELEK
Kaszásleves a Bodrogközből











OTTHON DEKOR
NAPPALI KONYHA KERT GYEREKSZOBA
DIY
ÉKSZEREK KIEGÉSZÍTŐK RUHÁK BEAUTY
CSALÁD
GYEREKEKKEL GYEREKEKNEK
ÚJRAHASZNOSÍTÁS
ELŐTTE-UTÁNA MENTSD MEG A FÖLDET!
EGÉSZSÉG GASZTRO
LEVESEK, ELŐÉTELEK FŐÉTELEK DESSZERTEK MENTES RECEPTEK
AMIGURUMI
ÖTLETEK TI KÜLDTÉTEK
INSPIRÁCIÓ
TAVASZ NYÁR ŐSZ TÉL TI KÜLDTÉTEK ÚJDONSÁGOK Sztárokkal alkottunk
ALKOTÓINK
Berky Alexandra Kubinyi Szilvia Kurdi Gabi Szebeni Gál Vera Vesztl Fanni Farkasvölgyi Orsi Rácz Anikó Sebestyén Éva Csorba Anita
WEBSHOP