hirdetés

Fizess elő
a magazinra!
Alkoss
velünk!

OTTHON DEKOR DIY CSALÁD ÚJRAHASZNOSÍTÁS EGÉSZSÉG GASZTRO AMIGURUMI INSPIRÁCIÓ ALKOTÓINK

Lapcsánka

Szinte minden tájegységben másképpen nevezik (tócsni, cicege, görhöny, pofézni, hadifasírt), és másképpen is csinálják. Abban azonban tökéletes az egyetértés, hogy ez a krumpliból készített ételeink egyik legfinomabbika: lehet feltét fözelék mellé vagy önálló vacsora, és persze borkorcsolyának is kiváló.

A krumplilepények számos változata ismert: az aludttej helyett például gyakran tojást tesznek a lereszelt krumplimasszába (négy-öt krumplihoz egyet). A hagyma mellé gyakran zúzott fokhagymát is kevernek, ízesítésként pedig többféle fűszerkeverék is szóba jöhet.
Serpenyő helyett tepsiben is süthető - így kevesebb olajjal készül, nem lesz annyira zsíros, nehéz fogás. (Ha a tepsibe simított masszát megszórják apróra vágott szalonnával, akkor persze más a helyzet...) Ha ropogósra sült, kockára vágva tálaljuk.

 

Hozzávalók 4 személyre:

1 kg krumpli
1 fej hagyma
3-4 ek liszt
só, bors
a sütéshez olaj

A vöröshagymát vágjuk kis kockákra, és nagyon kevés olajon pirítsuk aranysárgára. Hagyjuk hűlni, közben a meghámozott burgonyát reszeljük le, a levét nyomkodjuk ki. Szitáljuk hozzá a lisztet, s keverjünk bele annyi aludttejet (esetleg tejfölt), hogy sűrű tésztát kapjunk. Vigyázzunk, ha sok a liszt, kemény lesz a lapcsánka! Végül adjuk hozzá a hagymát, keverjük össze, és sózzuk, borsozzuk. A kész masszát pihentessük 10-15 percig.
Ezután serpenyőbe tegyünk pici zsiradékot, s ha már forró, merítsünk bele egy-egy kanálnyit a masszából, amelyet a kanál hátával kissé lapítsunk el. Süssük meg mindkét oldalát lassú tűzön piros ropogósra.
Zöldhagymát is párolhatunk a lapcsánkához, ilyenkor a felaprított zöldjét is keverjük a masszába. Jól is mutat, és még finomabb lesz tőle a krumplilepényke.
Melegen kínáljuk, és adhatunk hozzá fokhagymával vagy snidlinggel ízesített tejfölt (joghurtot), netán reszelt füstölt sajtot.

fotó:eztfőzdki



hirdetés


Legnépszerűbb témák


hirdetés


hirdetés


EZT IS Ajánljuk

FŐÉTELEK
Lapcsánka











OTTHON DEKOR
NAPPALI KONYHA KERT GYEREKSZOBA
DIY
ÉKSZEREK KIEGÉSZÍTŐK RUHÁK BEAUTY
CSALÁD
GYEREKEKKEL GYEREKEKNEK
ÚJRAHASZNOSÍTÁS
ELŐTTE-UTÁNA MENTSD MEG A FÖLDET!
EGÉSZSÉG GASZTRO
LEVESEK, ELŐÉTELEK FŐÉTELEK DESSZERTEK MENTES RECEPTEK
AMIGURUMI
ÖTLETEK TI KÜLDTÉTEK
INSPIRÁCIÓ
TAVASZ NYÁR ŐSZ TÉL TI KÜLDTÉTEK ÚJDONSÁGOK Sztárokkal alkottunk
ALKOTÓINK
Berky Alexandra Kubinyi Szilvia Kurdi Gabi Szebeni Gál Vera Vesztl Fanni Farkasvölgyi Orsi Rácz Anikó Sebestyén Éva Csorba Anita
WEBSHOP