hirdetés

Fizess elő
a magazinra!
Alkoss
velünk!

OTTHON DEKOR DIY CSALÁD ÚJRAHASZNOSÍTÁS EGÉSZSÉG GASZTRO AMIGURUMI INSPIRÁCIÓ ALKOTÓINK

A pompos

Amikor még otthon sütötték a kenyeret, a maradék tésztából igazi csemege készült a kemence előterében. Ez volt a pompos (langalló, langali, bodag, bukti, vakarék), amit akár magyar pizzaként is emlegethetnénk.

A vékonyra nyújtott, ropogósra sült kenyértészta tetejét általában megkenték tejföllel, de enélkül is a gyerekek kedvence volt. Jobb napokon tovább ízesítették ezzel-azzal, ami éppen adódott: lehetett ez lilahagyma, fokhagyma, felkockázott szalonna, pecsenye- vagy libazsír. A pompos újkori karrierje a kézműves-, és kirakodóvásárokon indult el, és ma is helyszínen, tapasztott kemencében sütik. Az önálló életre kelt pompos igazi zamatát a valódi tűz és az akácfa füstje adja meg.

toki_pompos_0.jpg

A mai változatok tetejére (az elmaradhatatlan tejföl mellett)  kolbászkarikák, sajt- és füstöltsonka-kockák kerülnek. Még a vegetáriánus változata is kialakult: olajjal kenik meg,  párolt zöldségekkel és reszelt sajttal koronázzák.
Aki csak egyszer is kóstolta már, biztosan szívesen süti meg otthon is.

Hozzávalók 4 személyre:
50 dkg liszt,
3 dkg élesztő,
2 közepes krumpli,
1 teáskanál só

A meghámozott krumplit felkockázzuk, és sós vízben puhára főzzük. Az élesztőt kevés vízben elmorzsoljuk. A lisztet mély tálba szitáljuk, a közepét kimélyítjük, belerakjuk az áttört burgonyát, és így hagyjuk kihűlni. Közben az élesztő is felfutott, most már a liszthez adhatjuk és egy kis kanálnyi sóval meg annyi langyos vízzel, amennyit felvesz a liszt, rugalmas tésztát dagasztunk. Megvárjuk, hogy fél óra alatt a duplájára keljen meg. A sütőt előmelegítjük 200 fokosra. A tésztát lisztezett deszkán kisujjnyi vékonyra nyújtjuk, és lisztezett tepsibe rakjuk. Megszurkáljuk egy kés hegyével, és 10 perc alatt félig megsütjük az előmelegített sütőben. Kivesszük, megkenjük fokhagymás tejföllel, és tovább gazdagítjuk szalonnával, sonkával, kolbásszal, vagy amihez kedvünk van. Még gazdagabb lesz, ha a tetejét vastagon megszórjuk reszelt sajttal, és így sütjük készre. A tepsiről egy vágódeszkára csúsztatjuk, adagokra vágjuk.

fotók:nosalty

 



hirdetés


Legnépszerűbb témák


hirdetés


hirdetés


EZT IS Ajánljuk

FŐÉTELEK
A pompos

LEVESEK, ELŐÉTELEK
Süss kenyeret egyszerűen
LEVESEK, ELŐÉTELEK
Süss házi kenyeret!










OTTHON DEKOR
NAPPALI KONYHA KERT GYEREKSZOBA
DIY
ÉKSZEREK KIEGÉSZÍTŐK RUHÁK BEAUTY
CSALÁD
GYEREKEKKEL GYEREKEKNEK
ÚJRAHASZNOSÍTÁS
ELŐTTE-UTÁNA MENTSD MEG A FÖLDET!
EGÉSZSÉG GASZTRO
LEVESEK, ELŐÉTELEK FŐÉTELEK DESSZERTEK MENTES RECEPTEK
AMIGURUMI
ÖTLETEK TI KÜLDTÉTEK
INSPIRÁCIÓ
TAVASZ NYÁR ŐSZ TÉL TI KÜLDTÉTEK ÚJDONSÁGOK Sztárokkal alkottunk
ALKOTÓINK
Berky Alexandra Kubinyi Szilvia Kurdi Gabi Szebeni Gál Vera Vesztl Fanni Farkasvölgyi Orsi Rácz Anikó Sebestyén Éva Csorba Anita
WEBSHOP