Húsvéti sonkás cipó
A húsvéti asztalról nem hiányozhat a még meleg, házi sonka. Bár általában nem szokott elfogyni a szombat esti vacsora alkalmával, remekül felhasználható a későbbiekben is. Borbás Marcsi ezt a kenyértésztában sütött, tojással, tormával ízesített sonkás cipót vendégváró fogásnak szokta elkészíteni.
Sokféle sonkás receptet ismerünk ugyan, azonban az újdonságoknak mindig sikere van. Hagyományosan a sonkát, a főtt tojásokat, a tormát és a kenyeret külön-külön kínáljuk, és asztalhoz ülve, tányéron szervírozva fogyasztjuk el. A sült kenyér illata már önmagában is csábító, de a benne rejlő sonka, kemény tojás és reszelt torma komplett fogássá teszi a cipócskát. Az egyes tésztacsomagokat készíthetjük személyre szabottan, a gyerekeknek kisebb falat hússal, egy egész helyett csak fél tojással. A frissen reszelt tormát sokan túl erősnek találják, de ne aggódjanak, mert mire megsül a cipó, a torma már nem fog könnyet csalni senki szemébe.
HOZZÁVALÓK 6 cipóhoz:
50 dkg liszt
2 dkg élesztő
0,5 dl langyos víz
1 kockacukor
só
0,5 l sör
30 dkg főtt-füstölt sonka vagy tarja
6 tojás
6 ek. reszelt torma
ÍGY KÉSZÜL:
Marcsi az élesztőt langyos vízben felfuttatja. A lisztet tálba szitálja, beleszórja a sót, ráönti a felhabosodott élesztőt. Elkezdi összegyúrni a tésztát, és közben, amennyit felvesz, sört is önt hozzá. Alaposan kidolgozza, aztán még addig dagasztja, amíg elválik a kezétől és a táltól. Letakarva pihenteti fél órán át, vagyis amíg a duplájára megkel.
Lisztezett deszkán átgyúrja a tésztát, hat darabra vágja, aztán egyenként kinyújtja. Mindegyikre kerül egy darab sonka (vagy tarja), egy fél kemény tojás és egy kanál reszelt torma, nagyobb, kiadósabb adagokba egy tojást tesz. A tésztát összefogja úgy, hogy körben betakarja a tölteléket, és hajtott oldalával lefelé a tepsibe rakja. A cipók tetejét éles késsel két-három helyen kissé bevágja, és újabb fél óráig kelni hagyja. Előmelegített, 200C-os sütőbe teszi, 10 perc múlva visszaveszi a hőmérsékletet 170C-ra, és további 20 perc alatt készre süti a cipócskákat.
Csak akkor kínáljuk, ha már langyosra hűlt, mert a meleg kelt tészta árt a gyomornak. Sokféle ízesített tormát lehet kapni, de mégiscsak az az igazi, amikor magunk reszeljük frissen a tormagyökeret, bár a felszabaduló illóolajok miatt nehezen bírjuk ki könnyezés nélkül. Erős, csípős íze jól illik a füstölt húsokhoz, de emésztést serkentő, vértisztító hatása miatt is érdemes fogyasztani. Reszelt almával keverve tompíthatjuk az erejét, ha pedig citromlevet öntünk rá, megtartja szép fehér színét. Tavaszi zsenge leveleit salátákhoz ajánljuk.