hirdetés

Fizess elő
a magazinra!
Alkoss
velünk!

OTTHON DEKOR DIY CSALÁD ÚJRAHASZNOSÍTÁS EGÉSZSÉG GASZTRO AMIGURUMI INSPIRÁCIÓ ALKOTÓINK

Csavart farsangi fánk

A farsang a fánksütéssel az igazi! Itt egy még izgalmasabb, szilvalekvárral töltött, csavart változat  Borbás Marcsitól. 
A Szamos partján ősszel szinte minden a Nemtudom nevű szilváról szól. Szüret idején a szorgos kezek az apró szemű, sötétlila gyümölcsöt szedik. A férfiak ügye a pálinka, az itt élő asszonyok ügyességét, leleményességét dicséri, hogy több mint ötvenféle szilvalekváros receptet ismernek. Ezek közül az egyik a csavart fánk, amely még kapósabb, mint az egyszerű szalagos, farsangi változat. Ezt a kelt tésztából sütött, foszlós, szilvalekvárral töltött süteményt itt mindenki ismeri és szereti.

Hozzávalók:
1 kg liszt
5 dkg olvasztott vaj
5 dkg élesztő
8 dkg cukor
pici só
3 tojássárgája
3 dl tej
30 dkg szilvalekvár
olaj a sütéshez
 
Mindenekelőtt felfuttatja Marcsi az élesztőt: a langyos tejben elkeveri a cukrot és egy maroknyi lisztet, majd belemorzsolja az élesztőt, és szobahőmérsékleten állni hagyja, amíg habos lesz. Elővesz egy nagy tálat, és beleönti a lisztet. Hozzáadja a felfuttatott élesztőt, a tojássárgáját, a sót, és elkezdi dagasztani, ha túl keménynek találja, kevés langyos vizet is ad hozzá. Ha már egynemű, hozzácsorgatja a megolvasztott vajat, és addig dagasztja, amíg a felülete fényes és hólyagos lesz, és elválik a tál falától meg a kezétől. Letakarja konyharuhával, és meleg helyre teszi keleszteni. Amikor jó kétszeresére kelt, akkor lisztezett gyúródeszkára borítja, és fél centi vékonyra nyújtja. A tészta alsó szélét hosszában megrakja a kemény szilvalekvárral, ráhajtja a tésztát, majd a henger szélén éles késsel levágja. Ezt a csíkot kisebb arasznyi darabokra szabdalja, összetekeri, a végeit összenyomja, hogy a lekvár nehogy kisüljön belőle. Így halad, amíg el nem fogy a tészta.

Közben nagy lábasban feltesz legalább háromujjnyi olajat, és jól felforrósítja. Ha az összetekert tészták újból megkeltek kicsit, a forró olajba dobálja őket, és ráteszi a fedőt, egy-két perc alatt megpirul az egyik oldaluk. Akkor megfordítja a fánkokat, a másik oldalt már fedő nélkül süti.

fotó:ízörző



hirdetés


Legnépszerűbb témák


hirdetés


hirdetés


EZT IS Ajánljuk

FŐÉTELEK
Pincepörkölt











OTTHON DEKOR
NAPPALI KONYHA KERT GYEREKSZOBA
DIY
ÉKSZEREK KIEGÉSZÍTŐK RUHÁK BEAUTY
CSALÁD
GYEREKEKKEL GYEREKEKNEK
ÚJRAHASZNOSÍTÁS
ELŐTTE-UTÁNA MENTSD MEG A FÖLDET!
EGÉSZSÉG GASZTRO
LEVESEK, ELŐÉTELEK FŐÉTELEK DESSZERTEK MENTES RECEPTEK
AMIGURUMI
ÖTLETEK TI KÜLDTÉTEK
INSPIRÁCIÓ
TAVASZ NYÁR ŐSZ TÉL TI KÜLDTÉTEK ÚJDONSÁGOK Sztárokkal alkottunk
ALKOTÓINK
Berky Alexandra Kubinyi Szilvia Kurdi Gabi Szebeni Gál Vera Vesztl Fanni Farkasvölgyi Orsi Rácz Anikó Sebestyén Éva Csorba Anita
WEBSHOP