hirdetés

Fizess elő
a magazinra!
Alkoss
velünk!

OTTHON DEKOR DIY CSALÁD ÚJRAHASZNOSÍTÁS EGÉSZSÉG GASZTRO AMIGURUMI INSPIRÁCIÓ ALKOTÓINK

A vízen kullogó

Borbás Marcsi kedvenc receptjei közül most egy finom kunsági ételt mutatunk be: a vízen kullogót, amit a nagymamája „kútban keltnek” hívott. Ezt az édességet az ország más tájain is készítik, és mindenütt más és más nevet adnak neki

Marcsiék gyerekként jobban szerették minden más édességnél. Már a kapuban érezték a karamellás, citromos sütemény illatát, amikor ezzel lepte meg őket a nagymama. Persze a gyerekek akkor még nem tudták, miért készítette oly ritkán. Most, gyakorló háziasszonyként ő is ünnepi kalácsnak nevezte ki. Nem a drágasága, nem is a munkaigényessége, hanem az időigényessége miatt. A hideg helyen, vagy vízben kelesztés ugyanis akár 4-5 órát is igénybe vehet.

 

Hozzávalók:
30 dkg liszt
3 egész tojás
3 dkg élesztő
2,5 dl tejföl
2,5 dl olvasztott zsír
2-3 ek. zsír a konyharuhára
2 citrom reszelt héja
fél citrom leve
1 kk só
50 dkg kristálycukor (forgatni)

Marcsi mindig mangalicazsírt használ, amely tele van telítetlen zsírsavakkal, így nem káros, hanem kifejezetten jótékony hatású az egészségünkre.
A konyharuhát jó alaposan bekeni a zsírral, ez, mint afféle szigetelőanyag, megakadályozza, hogy a tészta elázzon a vízben. A konyharuha sarkait szorosan köti össze, de úgy, hogy azért maradjon hely a térfogat növekedésnek, jól meg tudjon kelni a tészta.

Tésztadagasztás
Az alapanyagokat (a kristálycukrot kivéve) nagy dagasztótálba önti. Hozzáadja a cukros tejfölben felfuttatott élesztőt, és jó alaposan kidolgozza, selymesre dagasztja. Figyel arra, hogy a zsír épp csak folyékony legyen, alig-alig langyos, mert ha melegebb, akkor a tészta lágyabb lesz, mint szeretnénk.

Kelesztés
Kisebb asztalterítőt, vagy konyharuhát alaposan megken zsírral, a közepére ülteti a tésztacipót, batyut köt belőle, és nagy fazék, vagy vödör szobahőmérsékletű vízbe rakja. Először lesüllyed a batyu, majd, ahogy kel a tészta, billegve feljön a víz tetejére, innen a vízen kullogó név. Ekkor már biztosak lehetünk abban, hogy megkelt. Ez hosszabb időt vesz igénybe, mint egy átlagos kelt tészta, de várjuk ki türelmesen. A víz alatt, a levegőtől elzárva sok-sok kicsi buborékot képez az élesztő, így lesz a tészta is különlegesen finom szerkezetű.

Formázás, sütés
Az alaposan meglisztezett gyúródeszkán kibontja a kendőből a tésztát, átgyúrja, rudat formáz belőle, és azt csecsemőökölnyi darabokra vágja. A deszkára kiszórja a kristálycukrot. A kis tésztadarabokat hosszúkásra sodorja a cukorban, majd csigaformára tekeri, és a kizsírozott sütőlapra teszi. A sütőt 200°C-ra előmelegíti, és 15-20 perc alatt aranybarnára süti a süteményeket. Az apró gyöngyként csillogó, kristálycukorral borított illatos kalács valamennyi érzékszervünknek csodálatos élmény.

Még melegen ajánlott kiszedni a tepsiből a csigákat, mert a karamell hidegen odaragadhat a sütőlaphoz, és kiemeléskor széttöredezhet a belül finom, puha állagú sütemény.

fotó:sobors



hirdetés


Legnépszerűbb témák


hirdetés


hirdetés


EZT IS Ajánljuk

LEVESEK, ELŐÉTELEK
Tyúkhúsleves
LEVESEK, ELŐÉTELEK
Disznótoros savanyúleves

FŐÉTELEK
Szalonkocsonya
LEVESEK, ELŐÉTELEK
Leves pisztránggal










OTTHON DEKOR
NAPPALI KONYHA KERT GYEREKSZOBA
DIY
ÉKSZEREK KIEGÉSZÍTŐK RUHÁK BEAUTY
CSALÁD
GYEREKEKKEL GYEREKEKNEK
ÚJRAHASZNOSÍTÁS
ELŐTTE-UTÁNA MENTSD MEG A FÖLDET!
EGÉSZSÉG GASZTRO
LEVESEK, ELŐÉTELEK FŐÉTELEK DESSZERTEK MENTES RECEPTEK
AMIGURUMI
ÖTLETEK TI KÜLDTÉTEK
INSPIRÁCIÓ
TAVASZ NYÁR ŐSZ TÉL TI KÜLDTÉTEK ÚJDONSÁGOK Sztárokkal alkottunk
ALKOTÓINK
Berky Alexandra Kubinyi Szilvia Kurdi Gabi Szebeni Gál Vera Vesztl Fanni Farkasvölgyi Orsi Rácz Anikó Sebestyén Éva Csorba Anita
WEBSHOP