hirdetés

Fizess elő
a magazinra!
Alkoss
velünk!

OTTHON DEKOR DIY CSALÁD ÚJRAHASZNOSÍTÁS EGÉSZSÉG GASZTRO AMIGURUMI INSPIRÁCIÓ ALKOTÓINK

Túrófánk farsangra

Fánksütés nélkül Borbás Marcsiéknál is elképzelhetetlen a báli szezon. Van, aki a klasszikus szalagosra esküszik, de az ő kedvence a túrófánk, mert ezt lehet a leggyorsabban elkészíteni. Ezek a karcsú fánkkarikák hamar átsülnek és igazán mutatósak.
Marcsi már nyár elején gondol a farsangra, amikor az eperdzsemet főzi, mert szerinte ez illik a legjobban a túrófánkhoz. Kevés cukorral készíti, hogy minél inkább érvényesüljön az eper csodás aromája. A túrófánkban az a legjobb, hogy nem kell dagasztani és várakozni, amíg megkel a tészta. Marcsi szereti, ha a túró göböcskéi látszanak a tésztában, de aki nagyon akkurátus, át is passzírozhatja, hogy teljesen krémes legyen a túró, és így dolgozza össze a többi hozzávalóval. Néha elhagyja a cukrot a tésztájából, több sót ad hozzá, és amikor kisült, reszelt sajttal, fokhagymás tejföllel borkorcsolyaként kínálja.

Kislánykora egyik kedvenc csemegéje volt az „egérke”, amit a túrófánk tésztájából sütött a nagymamája. Nem nyújtotta ki a tésztát, hanem evőkanállal egyszerűen beleszaggatta a forró olajba. Így ezek kissé szabálytalan alakúra sültek, némelyiknek még farkincája is kunkorodott, innen kapta a nevét.

 

 

Hozzávalók 4 adaghoz:

A tésztához:
25 dkg liszt
25 dkg tehéntúró
3 tojássárgája
2 ek. tejföl
1 citrom héja
2 ek. porcukor
1/2 kk. só
1 kk. szódabikarbóna

A sütéshez: olaj
A tálaláshoz: eperlekvár és porcukor

ELKÉSZÍTÉS

Egy tálba halmozza a lisztet, elkeveri benne a szódabikarbónát. Aztán hozzáadja az elmorzsolt túrót, a tojássárgákat, a tejfölt, a sót és a porcukrot. Ízesítésül még egy jól megmosott citrom héját is belereszeli. Aztán a hozzávalókat egyszerűen összegyúrja, ha nagyon száraz a túró, lehet, hogy kicsit több tejfölt kíván, ilyenkor egy-két kiskanálnyit szükség szerint még beledolgoz. A puha, de azért jól nyújtható tésztát lisztezett deszkán ujjnyi vastagra sodorja, kiszaggatja egy nagyobb pohárral, mert ekkora formája nincs, majd egy röviditalos pohárral a fánkok közepét is kiszúrja. Közben már a tűzre teszi az olajat, hogy felmelegedjen, mire elkészül a formázással. A sütéshez nem kell, hogy túl forró legyen az olaj, mert akkor a fánk kívül megég, a közepén pedig nyers marad a tészta. Ha az egyik oldala már aranysárgára sült, megfordítja a fánkokat. A kisült fánkokat konyhai papírtörlőre szedi, hogy felitassa róluk a felesleges olajat.


Mini fánkok vaníliás cukorral

A túrófánk karikák közepéből kiszúrt, kerek kis tésztakorongokat is meg szokta Marcsi sütni. Van, aki a leeső tésztadarabokkal ismét összegyúrja, és megint kiszaggatja fánknak, de szerinte nagyon helyesek ezek a kicsi, pufók, gömbölyű fánkok is. Még forrón kell meghinteni a vaníliás porcukorral, mert így magába szívja az aromáját. Egy csésze finom tejeskávé mellé remek uzsonna.

 



hirdetés


Legnépszerűbb témák


hirdetés


hirdetés


EZT IS Ajánljuk

LEVESEK, ELŐÉTELEK
Tyúkhúsleves
DESSZERTEK
Epres túrógombóc
FŐÉTELEK
Lencsés zakuszka

FŐÉTELEK
Szalonkocsonya










OTTHON DEKOR
NAPPALI KONYHA KERT GYEREKSZOBA
DIY
ÉKSZEREK KIEGÉSZÍTŐK RUHÁK BEAUTY
CSALÁD
GYEREKEKKEL GYEREKEKNEK
ÚJRAHASZNOSÍTÁS
ELŐTTE-UTÁNA MENTSD MEG A FÖLDET!
EGÉSZSÉG GASZTRO
LEVESEK, ELŐÉTELEK FŐÉTELEK DESSZERTEK MENTES RECEPTEK
AMIGURUMI
ÖTLETEK TI KÜLDTÉTEK
INSPIRÁCIÓ
TAVASZ NYÁR ŐSZ TÉL TI KÜLDTÉTEK ÚJDONSÁGOK Sztárokkal alkottunk
ALKOTÓINK
Berky Alexandra Kubinyi Szilvia Kurdi Gabi Szebeni Gál Vera Vesztl Fanni Farkasvölgyi Orsi Rácz Anikó Sebestyén Éva Csorba Anita
WEBSHOP