hirdetés

Fizess elő
a magazinra!
Alkoss
velünk!

OTTHON DEKOR DIY CSALÁD ÚJRAHASZNOSÍTÁS EGÉSZSÉG GASZTRO AMIGURUMI INSPIRÁCIÓ ALKOTÓINK

Variációk kuglófra és kakaóra

Az ünnepvárás hangulatához Borbás Marcsiéknál mindig is hozzátartozott a kuglóf mesés illata. A könnyű kelt tészta és a kakaó párosa felejthetetlen délutánok hangulatát idézi. Megmutatja hogyan lehet még finomabb, különlegesebb ez a nosztalgikus édesség.  

 

A kuglóf lágy tésztáját a jellegzetes, kerek, közepén kürtővel kialakított formában sütik, így nem marad nyers a közepén, miközben a széle már megégne. Hogy még könnyedebb legyen a kuglóf, Marcsi olaj helyett vajat tesz bele és szétválasztja a tojásokat, a fehérjékből habot ver, aztán a masszához forgatja. Ezúttal kétszeres mennyiségű alaptésztát állított össze, hogy a sima és az ízesített variációkat is meg tudja sütni.

 

HOZZÁVALÓK:
Az alaptésztához:
50 dkg liszt
5 tojás
1,5-2 dl tej
15 dkg cukor
4 dkg élesztő
20 dkg vaj
1 citrom héja
csipet só

A változatokhoz:
5 dkg kókuszreszelék
5 dkg keserű csokoládé
5 dkg mazsola
2 dkg kakaópor
A díszítéshez:
1/2 citrom leve
10 dkg porcukor
1 ek. kakaópor
5 dkg csokoládé
5 dkg porcukor

A kakaóhoz:
1 kk. zöld kardamom
hüvelyknyi gyömbér

A klasszikus kuglófnál a tojások sárgáját és fehérjét nem választották szét, az egész tojásokat egyenként dolgozták bele a tésztába. A másik különbség a most bemutatott recepthez képest, hogy a kelt tészta kikeverése közben olajat tettek bele, így leginkább az élesztő hatásától lett laza és könnyű a kuglóf, mire megsült. Meg persze attól is, hogy mennyire volt kitartó, aki a kuglóf tésztáját készítette.

ALAPTÉSZTA
Marcsi kivajazza és liszttel behinti a formát. Az alapanyagokat előkészíti, hogy egyaránt „konyhahőmérsékletűek” legyenek, mert ez a jó kelt tészta titka. Az élesztőt fél csésze tejben felfuttatja egy kanál cukorral. Közben habosra keveri a többi cukrot a tojássárgákkal.
Rászitálja a lisztet, hozzáönti a felhabosodott élesztőt és belereszeli a citromhéjat. Összedolgozza annyi tejjel, amennyit felvesz a tészta. Hozzáönti a felolvasztott vajat és kikeveri egy fakanállal, hogy lágy, ruganyos legyen. A fehérjékből kemény habot ver egy csipet sóval, és a masszához forgatja. Az előkészített formába önti a tésztát, és langyos helyre rakja, hogy a duplájára megkeljen. Előmelegített, 170°C-os sütőbe teszi, ott 45-50 perc alatt megsül.

VARIÁCIÓK
A négy részes forma szinte kínálja magát, hogy a különböző részekbe más-más jellegű tészta kerüljön. Kikeni vajjal és megszórja liszttel a kis kuglófformákat. Egy adag alaptésztát négyfelé oszt, és az egyes részeket külön-külön ízesíti. Az egyikbe belekeveri a kókuszreszeléket, a másikba a mazsolát, a harmadikba a kakaóport, a negyedikbe pedig a darabokra tört csokoládét forgatja. A tésztákat a formába önti, és duplájára keleszti. Előmelegített, 170°C-os sütőbe teszi, 25-30 perc alatt elkészül. Kiborítja a kis kuglófokat, és az egyikre a citromléből meg a porcukorból kevert mázat csorgat, a másikat olvasztott csokoládéval vonja be, a következőket porcukorral, majd az utolsót kakaóporral hinti meg.
Kuglóf és kakaó – a békebeli uzsonna alapelemei, és ha már a sütit dúsabbá tettük, legyen a kakaó is izgalmasabb! A tejet forraljuk pár percig egy teáskanálnyi kardamommal, aztán szedjük ki a terméseket szűrővel, és ebből a fantasztikus aromájú tejből készítsük el a kakaót. Hasonlóképpen érdekes variáció, ha egy darabka friss gyömbérgyökérrel főzzük fel a tejet.



hirdetés


Legnépszerűbb témák


hirdetés


hirdetés


EZT IS Ajánljuk

DESSZERTEK
Kakaós gombóc











OTTHON DEKOR
NAPPALI KONYHA KERT GYEREKSZOBA
DIY
ÉKSZEREK KIEGÉSZÍTŐK RUHÁK BEAUTY
CSALÁD
GYEREKEKKEL GYEREKEKNEK
ÚJRAHASZNOSÍTÁS
ELŐTTE-UTÁNA MENTSD MEG A FÖLDET!
EGÉSZSÉG GASZTRO
LEVESEK, ELŐÉTELEK FŐÉTELEK DESSZERTEK MENTES RECEPTEK
AMIGURUMI
ÖTLETEK TI KÜLDTÉTEK
INSPIRÁCIÓ
TAVASZ NYÁR ŐSZ TÉL TI KÜLDTÉTEK ÚJDONSÁGOK Sztárokkal alkottunk
ALKOTÓINK
Berky Alexandra Kubinyi Szilvia Kurdi Gabi Szebeni Gál Vera Vesztl Fanni Farkasvölgyi Orsi Rácz Anikó Sebestyén Éva Csorba Anita
WEBSHOP