Lakodalmas csibeleves
Gyorsan, egyszerűen elkészíthető ez a csibeleves, aminek leginkább a csirkepaprikáséra hasonlít az íze. A hagyomány szerint is egyszerűsége miatt főzték lakodalmakkor ezt a levest, mert a csibék gyenge húsa egykettőre megpuhult, nem kellett ott állni mellette, szinte magától elkészült, közben a többi, bonyolultabb ételnek több figyelmet szentelhettek.
Nagyon finom lehet egy kellemes őszi estén a kertben vagy szüretkor bográcsban, de ugyanolyan ízletes konyhai tűzhelyen főtt változata is. Borbás Marcsi ezt a receptet Szőlőskislakon tanulta a kiváló keramikustól, Légli Attilától. A hozzávalók között különösnek tűnhet az óriási csokor petrezselyemzöld, de tényleg fantasztikus ízt ad a levesnek, kár kispórolni belőle. Az igazi csibeleves csak jó minőségű paprikával készülhet. A magyar fűszerpaprika festékanyag-, olaj-, és vitamintartalma is sokszorosa a külföldinek. Az íze is finomabb, mert csak Magyarországon marad meg szárítás után is cukor a paprikában.
Hozzávalók 4-6 főre:
1,5 kg csirkehús: szárny, comb
1,5 kg burgonya
3 ek őrölt fűszerpaprika
2 db kápiapaprika
2 db pritaminpaprika
2 db fehér paprika
2 db csípős paprika
2 nagy fej vöröshagyma
5 csokor petrezselyemzöld
só
pici bors
1 tojásból csipetke
Ezt a levest úgy kezdjük főzni, mint a halászlét. Ez azt jelenti, hogy fazékban, hideg vízben kezdjük főzni a csirkehúst, majd az apróra vágott hagymát és paprikákat (kivéve a csípőseket) is beleszórjuk, és az egészet felforraljuk. Amikor már lobog a víz, rászórjuk a fűszerpaprika kétharmadát, sózzuk, borsozzuk, és az óriási csokor, összekötött petrezselyemzöldet is a tetejére tesszük. Ha már majdnem megpuhult a csirke, akkor a fazékba öntjük a kockákra vágott burgonyát és a maradék fűszerpaprikát. Az utolsó öt percben beleszórjuk a csipetkét, és készre főzzük. Vigyázzunk arra, hogy ne öntsünk rá túl sok vizet. Ehhez az adaghoz kb. 2 liter az ideális. Amikor elkészült, kiemeljük a petrezselyemcsokrot. Tálaláskor kínáljunk mellé csípős paprikát.
A csipetke készítése:
Egy tojást felütünk egy tálkában, kevés sóval eldolgozzuk, és apránként annyi lisztet adunk hozzá, hogy jó kemény tésztát kapjunk. Kicsit belisztezzük, ellapítjuk, és szép türelmesen apró darabkákra, csipetkékre csipkedjük. A kezünket néha belisztezzük, hogy ne ragadjanak össze a tésztadarabkák. Amikor a fazékba szórjuk a csipetkéket, kevés liszt is kerül a levesbe, és az enyhén besűríti, így még finomabb, igazi egytálétel lesz belőle.
Fotó: okoskonyha