hirdetés

Fizess elő
a magazinra!
Alkoss
velünk!

OTTHON DEKOR DIY CSALÁD ÚJRAHASZNOSÍTÁS EGÉSZSÉG GASZTRO AMIGURUMI INSPIRÁCIÓ ALKOTÓINK

Kakaós gombóc

A szilvás gombócot szinte mindenki szereti, de Bácska északi részén, a svábok körében a közismert krumpligombóc kakaós változata a sláger. Ennek további érdekessége az a pirított kenyérmorzsa, amiben megforgatják.

Borbás Marcsi többféle változatban is készíti, az egyik variációja például, hogy mandulaszeletekkel gazdagított morzsába forgatja a gombócokat. És az is, ha a tavalyi szilvalekvár helyett friss gyümölcsből főzve – ez lehet eper, később ribizli, málna – kínálja a szószt a gombóc mellé.
Náluk a kakaós gombóc havonta egyszer biztosan asztalra kerül, mégpedig a krumplileves után.
 

 

Hozzávalók
A tésztához:
1 kg burgonya
20-30 dkg liszt
3 dkg zsír/vaj
1 tojás
ízlés szerint só

A morzsához:
0,5 kg kétnapos fehér kenyér
20 dkg zsemlemorzsa
10 dkg mandulaszelet
2 ek. olaj
A töltelékhez:
2 tojás sárgája
5 ek. kakaópor
5 ek. porcukor

Felteszi héjában főni a krumplit. Közben elkészíti a kakaós tölteléket: a két tojás sárgájához azonos arányban porcukrot és kakaóport kever, az a fontos, hogy végül sűrű, krémszerű masszát kapjunk. A kétnapos fehér kenyér belét kikapargatja, ezt a darabos kenyérmorzsát a zsemlemorzsával és a mandulaszeletekkel együtt serpenyőben megpirítja az olajon.
A puhára főtt burgonyát meghámozza, majd hagyományos krumplinyomón áttöri – így nem lesz darabos –, a gyúródeszkára szórja, és hűlni hagyja. Elkeveri a zsiradékkal, a liszttel, és beledolgoz egy tojást, megsózza, összegyúrja. A tésztát fél centi vékonyra nyújtja, és 8 centis négyzetekre vágja. Mindegyikre tesz egy kanál tölteléket, majd a sarkokat összefogja, és lisztes kézzel gombócokká formázza. Sós vízben addig főzi, amíg feljönnek a víz tetejére. Szűrőkanállal kiemeli a gombócokat, és a pirított morzsába forgatja. Az apró zsemlemorzsa vékonyan bevonja, szebbé teszi a gombócokat; a mandula és a nagyobb, ropogós kenyérmorzsa pedig fantasztikusan finommá varázsolja. Mindenki magának porcukrozza meg, mielőtt fogyasztani kezdené.
A gombóc mellé jól illik, ha szilvalekvárból vagy bármilyen friss gyümölcsből főzött szószt is kínálunk. A sűrítéshez egy-két evőkanál keményítőt keverjünk el fél pohár vízben vagy gyümölcslében, és kevergetve adjuk a forrásban lévő gyümölcshöz. Melegen és hidegen is kínálhatjuk.

fotó:femina
 



hirdetés


Legnépszerűbb témák


hirdetés


hirdetés


EZT IS Ajánljuk

LEVESEK, ELŐÉTELEK
Besamelmártásos spárga











OTTHON DEKOR
NAPPALI KONYHA KERT GYEREKSZOBA
DIY
ÉKSZEREK KIEGÉSZÍTŐK RUHÁK BEAUTY
CSALÁD
GYEREKEKKEL GYEREKEKNEK
ÚJRAHASZNOSÍTÁS
ELŐTTE-UTÁNA MENTSD MEG A FÖLDET!
EGÉSZSÉG GASZTRO
LEVESEK, ELŐÉTELEK FŐÉTELEK DESSZERTEK MENTES RECEPTEK
AMIGURUMI
ÖTLETEK TI KÜLDTÉTEK
INSPIRÁCIÓ
TAVASZ NYÁR ŐSZ TÉL TI KÜLDTÉTEK ÚJDONSÁGOK Sztárokkal alkottunk
ALKOTÓINK
Berky Alexandra Kubinyi Szilvia Kurdi Gabi Szebeni Gál Vera Vesztl Fanni Farkasvölgyi Orsi Rácz Anikó Sebestyén Éva Csorba Anita
WEBSHOP