Keresztszemes karácsony


Aki kicsit is szeret kézműveskedni, karácsonykor hogy is maradna tétlen, mikor kedvenc stílusában és színeivel készíthet fenyődíszeket! Az ünnep két nagy klasszikus színéhez a piroshoz és a fehérhez mi a kézimunkázás talán legnépszerűbb öltésfajtáját, a keresztszemeket választottuk.

 

Természetesen a fonalak is szerepet kaptak az össze- állításban, de most nem csupán öltögetéssel kereszt- szemeztünk. Többféle techniká- val húzhatjuk, festhetjük a sokszor szokatlan méretű öltéseket, és nem csak a karácsonyfadíszekre, hanem gyertyákra vagy akár szatén- szalagra is. Tekerjünk be fonallal kartoncsillagokat, hungarocellgömböket, ezzel olyan rusztikus alapot kapunk, melyeket tetszés szerint díszíthetünk keresztszemekkel. Akasszunk a fára hagyományos karácsonyfagömböket is, több méretben, de a nagyobbak ne maradjanak minta nélkül. Az íves felület miatt célszerű előrajzolni a szemeket ceruzával vagy vékony filccel, majd üvegkontúrral rajzoljuk meg a mintákat. A kontúrozóval először húzzuk meg az egyik irányba a szárakat, majd a másikba. Mire erre kerül a sor, már megszikkad annyira a festék, hogy nem kenjük el az előző vonalakat, és szép tiszta mintát kapunk. Girlandot vastag hobbifilcből készíthetünk, vágjunk belőle 4x4 cm-es négyzeteket. Utána már csak egy zsákvarró tűvel vékony aranyszínű szálra kell húznunk a darabokat, felváltva egy pirosat, egy fehéret. Tervezzünk meg előre egy kockás papíron többféle keresztszemes motívumot, és azokat váltogatva varrjuk, illetve fessük a gömbökre. Rajzoljunk a keresztekkel csillagokat, geometrikus formákat, de jöhetnek a gömbökön hosszában vagy keresztbe futó sorok is – variáljunk bártan.

 

 

A keresztszemes hangulatot lehet fokozni, és továbbvinni újabb tárgyakra. A pamutszállal betekert csillagokból akár több méretet is készíthetünk, így már nem csak függődíszként szerepelhetnek lakásunk dekorálásában. Az ünnepi hangulatot további, hasonló stílusban készült kiegészítőkkel fokozhatjuk. Készítsünk koszorút is a fényes és pamuttal betekert gömbökből, de a terített asztal melletti székek is kaphatnak dekorációt. Ez egyben az ültetőkártya szerepét is betölti majd, mert a széles, legalább 6 cm-es, piros szaténszalagra, amivel átkötjük a támlát, előzőleg keresztszemekkel írjuk ki a megfelelő nevet. Érdemes kockás papíron előre megtervezni a betűket. Vasaljuk meg a szalagot, mielőtt nekifogunk a mintázásnak, hogy sima legyen, mint a papír. Ceruzával rajzoljuk elő a mintát, majd 3D-s textilfestékkel húzzuk ki. Mint a gömbök „hímzésénél”, itt is érdemes a keresztek egyik szárát mind megfesteni, majd utána a másik irányúakat. Várjuk meg türelmesen a teljes száradást, utána kössük a szalagot a székre, és akasszunk a masnihoz fonallal áttekert csillagot, gömböket és fenyőágat. Termetes gyertyákra is keresztszemezhetünk, mert a csőrös gyertyatollal könnyű vonalakat húzni. A piros és fehér színt megtartva kollekció lesz a különböző magasságú és formájú darabokból, melyeket elrendezhetünk kör alakban, de sorban is, ahogy a helyünk engedi.

Tetszett a cikk? Oszd meg barátaiddal:
Nyomtatás

EZT IS NÉZD MEG!


Diy kaktusz nyárra
Ha nem épp a kedvenc hobbid a kertészkedés, és a szobanövények sem bírják sokáig...
Nyaralós album
Kedves Brigitta!Megtaláltam a facebookon is az elérhetőségét, azért regisztráltam...
Milyen festéket válasszak?
Kedves Szakértők! Érdeklődni szeretnék, hogy milyen festéket használjak ahhoz a táblához,...
Ünnepi scrapbook oldalak
Kedves Brigitta! Látványosabb, élénkebb, mozgalmasabb
Szőnyeg pólóból
Ne félj a kifakult, kinőtt vagy éppen divatjamúlt pólók feldarabolásától! A csíkokból...

TPL_BEEZ2_ADDITIONAL_INFORMATION