Fizessen elő a magazinra!

OTTHON DEKOR DIY EGYÜTT A CSALÁD ÚJRAHASZNOSÍTÁS GASZTRO AMIGURUMI INSPIRÁCIÓ WEBSHOP

A hagyományok nyomában

Örök darabnak számít a ruhatárad kiegészítői között egy kézzel fűzött, látványos gyöngy ékszer. Te is elkészítheted, aminek értékét külön növeli az is, hogy mintáját a híresen díszes, sárközi népviselet ihlette.

A drága kelmékből varrt sárközi népviselet jellegzetes kiegészítője a széles gyöngygallér. Vannak cakkos, sarkos, vagy ahogy Őcsényben látni, egyszerű rojtokkal díszített fajták. Ez utóbbit a legkönnyebb megfűzni, mert a nyakpánt elkészítése után a gyöngyrojtokhoz már csak türelmes számolásra van szükség. Ha elkészültél a pánttal, tervezd meg hozzá a lelógó rojtok számát, azok hosszát, és hogy hány szemből álljanak. Úgy a legkönnyebb, ha középen kezded a rojtozást, a leghosszabbal. Ha minőségi, szabályos gyöngyökkel dolgozol, egyesével kell fogyasztanod a türkiz gyöngyöket, kilenc szemig. Ha ezt elérted, a pánt végéig ennyi türkiz szemmel dolgozz, majd jöhet a másik oldal. Szabálytalan gyöngyökből is szép lesz, csak ekkor nem számolással, hanem látvány szerint figyeld, és mérd folyamatosan egymáshoz a rojtok hosszát. Ha elfogy a cérna, fűzz be újat, bújtasd át több gyöngyön, majd két szem között, a meglévő szálra csomózd rá az újat, és fűzd a gyöngyökben tovább, a félbe hagyott lépésig. A kilógó végeket újra befűzve vezesd el a gyöngysorban.

Hozzávalók • kásagyöngy, türkiz és aranyszínű • nagyobb kásagyöngy, korallszínű • gyöngyfűző cérna és tű • dupla fonatos szerelőkarika • delfinkapocs

• Fűzd fel az első, aranyszínű gyöngyöt, és hurkold át rajta megint a cérnát, hogy rögzítsd a kezdő szemet. A szálvég legyen legalább 10 cm-es, ami a kapocshoz kell majd. Fűzz fel további három arany és egy türkiz gyöngyöt, majd bújtasd vissza a tűt az első gyöngyön.

A többi fázisért kattints a képre!

• Fűzz fel további két szem aranyszínű gyöngyöt, majd ölts vissza a negyedik gyöngybe. Segít a megértésben, ha a rajzon is figyeled a sorszámozott szemeket. Most fűzz fel két aranyszínű és egy türkiz gyöngyöt, majd szúrj vissza a hetedik gyöngybe.

• Fűzz fel ismét két aranyszínű gyöngyöt és ölts vissza a kilencedikbe. Innen csak ismételned kell a lépéseket, a nyakpánt megfelelő hosszúságáig. Rögzítsd a cérnát több gyöngyön átbújtatva, meg is csomózva, és hosszabb szálvéget hagyva vágd el.

_MG_3816.jpg

• Az első rojthoz a nyakpánt közepére rögzíts a szokott módon bújtatva és csomózva egy új szálat. Fűzz rá egy arany, kilenc türkiz, majd egy arany, egy korall és megint egy arany gyöngyöt. Bújtasd vissza a tűt a türkiz soron és végül az aranyon is, hogy a kezdőponthoz érj. Tűzz vissza a következő gyöngyön, és jöjjön a következő rojt.

• A nyakpánt két végén hagyott szálakra, a közeli gyöngyökön átfűzve, rögzítheted a két szerelőkarikát, és ezekbe illesztheted a kapcsokat. A karikákon a cérna erősségétől függően legalább ötször hurkolj át.

CÍMKÉK: gyöngy nyaklánc


hirdetés


Legnépszerűbb témák
EZT IS Ajánljuk
OTTHON DEKOR
NAPPALI KONYHA KERT GYEREKSZOBA
DIY
ÉKSZEREK KIEGÉSZÍTŐK RUHÁK BEAUTY
EGYÜTT A CSALÁD
GYEREKEKKEL GYEREKEKNEK
ÚJRAHASZNOSÍTÁS
ELŐTTE-UTÁNA MENTSD MEG A FÖLDET!
GASZTRO
LEVESEK, ELŐÉTELEK FŐÉTELEK DESSZERTEK MENTES RECEPTEK
AMIGURUMI
ÖTLETEK TI KÜLDTÉTEK
INSPIRÁCIÓ
TAVASZ NYÁR ŐSZ TÉL TI KÜLDTÉTEK ÚJDONSÁGOK
WEBSHOP