hirdetés

Fizess elő
a magazinra!
Alkoss
velünk!

OTTHON DEKOR DIY CSALÁD ÚJRAHASZNOSÍTÁS EGÉSZSÉG GASZTRO AMIGURUMI INSPIRÁCIÓ ALKOTÓINK

Kreatív albumkészítés: ez a scrapbook

Néhány éve a tengerentúlról hozzánk is megérkezett, és egyre népszerűbb hobbi lett a kreatív albumkészítés, angol nevén scrapbooking. Az életünk jelentős eseményeit megörökítő fényképeket ezentúl nemcsak egyszerűen egy fotóalbumba ragaszthatjuk, de apró tárgyakkal, emlékekkel is kiegészíthetjük, a lapokat színes kellékekkel, feliratokkal tehetjük izgalmasabbá. Minél ötletesebb, annál egyedibb lesz a végeredmény.

Tervezés

Az albumkészítést a tervezéssel kezdjük, majd szerezzük be, gyűjtsük össze a szükséges alapanyagokat, apróságokat. A dekoráláshoz szinte minden felhasználható: papírok, textíliák, gombok, és az összes olyan méretű tárgy, ami az album becsukását nem akadályozza. A legfontosabbak a különböző papírok, keressük az érdekes textúrákat, színeket, mintákat! Adjunk címet az albumunknak, találjunk ki a képekhez megjegyzéseket, írjunk hozzájuk dátumokat!  Az alkalomhoz illő idézetekkel, versrészletekkel is kiegészíthetjük az oldalakat.



Albumok

A hobbiboltokban különféle méretű és alapanyagú kreatív albumokat találunk, válasszuk ki az alkalomnak leginkább megfelelőt. Léteznek lapozható albumok és olyanok is, melyeknek mindkét oldalát spirálba fogták és lapjait saját elképzeléseink szerint vághatjuk fel.
A lapokat változatos módokon, szabályosan középen vagy aszimmetrikusan nyílóra, esetleg hullámosan vagy cikcakkvonalban is felvághatjuk. Egyes albumokhoz a befűzhető lapokat külön is megvásárolhatjuk.

Alap- vagy háttérpapírok

Az albumok hangulatához, témájához sokféle háttérpapírból válogathatunk. Léteznek romantikus, vidám, elegáns, modern mintás papírok, de témák szerint is széles választékot találunk, legyen szó születésnapról, esküvőről vagy utazásról. Háttérpapírként természetesen felhasználhatunk csomagolópapírokat, maradék tapétát, színes kartont, naptárlapot. A papírokat ragasszuk alapként az album lapjaira. Vághatjuk ezeket sima vagy mintázó ollóval, de téphetjük is szabadon, ahogy az albumunk hangulata kívánja.

Tematikus figurák, dekorelemek

Hobbi- és papírboltokban rengeteg téma szerint összeállított kész figurát, kelléket vásárolhatunk. Léteznek több darabból álló válogatások esküvő, születésnap, kisbaba születése, utazás, iskolakezdés, karácsony témájában, de találunk állatos, virágos, szíves, leveles, kagylós összeállításokat is. A figurák lehetnek papírból, fából, dekorgumiból, de léteznek műanyagból öntöttek is. A kellékek általában öntapadósak, de vannak felragasztható változatok is.

Fémsarok, veret
 
Fémsarkat és veretet ezüstös és bronz színekben találunk a hobbiboltokban. Ezek elegáns, antik hatást kölcsönöznek az albumlapoknak.  A fotókat a háttérre ragasztott fémsarkokba is becsúsztathatjuk. Fémvereteket a tematikus figurákhoz hasonlóan többféle témában vásárolhatunk akár egyesével, de csomagban is.

Kapcsok, ringlik
 
A feliratokat, képeket miltonkapcsokkal, ringlikkel rögzíthetjük az albumba. Ezek nemcsak dekorálnak, de alkalmasak arra, hogy több réteg papírt is összefogjanak. A régről ismert irodai miltonkapocs a rohamosan népszerűvé váló technikának köszönhetően ma már kisebb-nagyobb méretben, változatos színekben és formában kapható. A témának megfelelően válogathatunk a hópelyhes, szíves, virágos vagy geometrikus kapcsok közül. Használata szerszámot nem igényel, az egymáshoz rögzítendő rétegeket szúrjuk át a kapoccsal, és a két szárat a hátoldalon hajtsuk szét. A ringlik két részből állnak, ezeket a csomaghoz mellékelt szerszámmal üthetjük be. Zsineget, szalagot fűzhetünk át rajtuk.

Fapác
 
Nosztalgikus, régies hatást érhetünk el, ha a papírdarabok szélét vizes alapú fapáccal befestjük, végül a vizes ecsettel az egész papírt áthúzzuk.

Vágóeszközök
 
Az albumlapok felvágásához, a fotók és feliratok méretre vágásához különféle vágószerszámokat használhatunk. A mintavágó ollókkal változatos, dekoratív szegélyeket készíthetünk. A finom aprólékos mintákat sziluettollóval, hobbiszikével vághatjuk a legszebben. Szabályos köröket körvágóval vághatunk gyorsan és pontosan, ez még a keményebb kartont is jól viszi.
 
Mintasablonok
 
A kész műanyag mintasablonok mentén gyorsan különféle formára vághatjuk a fotókat, feliratokat. Kaphatók négyszögletes, kör alakú, szívformájú, sőt „szövegbuborék” alakú ablakokkal ellátott sablonok, melyek az adott formát általában több méretben tartalmazzák.
 


Pecsétek
 
A hobbiboltok széles választékot tartanak különféle méretű és témájú pecsétekből.  Ezekhez sokféle színben választhatunk pecsétpárnát. A pecsételt mintákkal változatosan díszíthetjük az album lapjait, de csak olyan felületre érdemes nyomtatnunk, ami jól szívja a festéket, nem maszatolódik. Léteznek olyan speciális pecsétpárnák is, amelyek festékébe domborító port szórhatunk, majd hőlégfúvóval felhevítve, domború, térbeli mintát kapunk. 

Mintalyukasztók
 
Az apró dekorációs elemek készítésének egyik legegyszerűbb módja, ha papírból, öntapadós fóliából mintalyukasztókkal formákat vágunk ki, és ezeket 3D-s ragasztókockákkal ragasztjuk az oldalra. Díszítőelemként a negatív formát, a kilyukasztott papírcsíkot is felhasználhatjuk.

Egyéb kiegészítők
 
Az albumlapok dekorálásához felhasználható kellékeket szinte bárhol találhatunk. Nem feltétlenül kell drága kiegészítőket vásárolnunk, nézzünk jól körül, vegyük észre a kínálkozó tárgyakat és alkossunk bátran. Egy régi újságlap kivágott betűi, a nagyi fiókjából előkerülő csipkeszalag-darabka, vagy egy kiránduláson gyűjtött, lepréselt virágszál is látványos dekoráció lehet. Még egy betűtésztából összeállított felirat vagy egy kinőtt babazokni is felkerülhet az oldalakra.
 
Borítókép: YouTube/Mei-Ying Chow


hirdetés


Legnépszerűbb témák


hirdetés


hirdetés


EZT IS Ajánljuk












OTTHON DEKOR
NAPPALI KONYHA KERT GYEREKSZOBA
DIY
ÉKSZEREK KIEGÉSZÍTŐK RUHÁK BEAUTY
CSALÁD
GYEREKEKKEL GYEREKEKNEK
ÚJRAHASZNOSÍTÁS
ELŐTTE-UTÁNA MENTSD MEG A FÖLDET!
EGÉSZSÉG GASZTRO
LEVESEK, ELŐÉTELEK FŐÉTELEK DESSZERTEK MENTES RECEPTEK
AMIGURUMI
ÖTLETEK TI KÜLDTÉTEK
INSPIRÁCIÓ
TAVASZ NYÁR ŐSZ TÉL TI KÜLDTÉTEK ÚJDONSÁGOK Sztárokkal alkottunk
ALKOTÓINK
Berky Alexandra Kubinyi Szilvia Kurdi Gabi Szebeni Gál Vera Vesztl Fanni Farkasvölgyi Orsi Rácz Anikó Sebestyén Éva Csorba Anita
WEBSHOP